Hlavní obsah

Norské krávy spí na matracích

Právo, DPA, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako první země na světě zaručuje Norsko svým kravám noční spánek na matracích. Stanoví to zákon, který v království začal platit od 1. ledna 2006.

Článek

Průkopníkem myšlenky je Brede Austad ze Soluru, který již před lety vybavil stáje matracemi a dnes se na sebe zlobí jen za to, že "nejlepší investici svého života" neudělal dříve.

"Krávy nikdy předtím tak dobře neodpočívaly jako dnes," prohlásil v Soluru rozhlasový reportér, podle něhož "zvířata působí velmi dobrým a spokojeným dojmem." Zemědělci si naopak již v prosinci stěžovali, že "to je drahá investice, která nám byla vnucena".

Norští odborníci tvrdí, že se vložené peníze několikrát vrátí - dojnice podle prvních zkušeností dávají o deset procent více mléka a navíc mléka kvalitnějšího. Veterinář Lars Ruud spočítal, že díky tomu se investice zaplatí do jednoho roku.

Měkká podložka znamená lepší mléko

Norský rozhlas už informoval o nebývalém boomu na trhu kravských matrací: "Od jednoduchých gumových rohožek až po komfortní silné, ale měkké matrace s kanálky." Průměrná cena je 120 eur (3500 Kč) za kus.

I dříve nedůvěřiví rolníci zjišťují, že krávy na měkkém podkladu odpočívají déle než dříve na tvrdé podlaze či na slámě. Šetří si tak klouby, déle přežvykují a tím efektivněji zužitkují krmivo.

Je paradoxem, že právě Norsko, nečlen EU, začíná jako první naplňovat direktivu z Bruselu o přísnějších hygienických předpisech a měkkém podkladu pro krávy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám