Hlavní obsah

Nobelovu cenu z roku 1962 vydražili za dva milióny dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Na čtyřnásobnou částku oproti odhadům se ve čtvrtek v New Yorku vyšplhala nejvyšší nabídka za Nobelovu cenu, kterou v roce 1962 obdržel britský genetik Francis Crick. Prestižní ocenění, které do aukce zařadila americká firma Heritage Auctions, vydražil nový majitel za více než dva milióny dolarů (bezmála 40 miliónů korun).

Foto: Heritage Auctions/Handout , Reuters

Crickova medaile od výboru pro udílení Nobelovy ceny

Článek

Crick dostal Nobelovu cenu spolu s Jamesem Watsonem a Mauricem Wilkinsem za objev struktury DNA. Experti před dražbou tipovali, že se vzácná sběratelská trofej vydraží nanejvýš za půl miliónu. Jack Wang, ředitel společnosti zabývající se technologiemi pro regeneraci orgánů, byl ale ochoten nabídnout mnohem více. Cenu chce použít jako motivaci pro vědce pracující pro jeho firmu.

Ve středu byl v aukci vydražen i dopis, v němž Crick objev oznamoval svému synovi. Sedmistranná listina, v níž Crick popisuje kopírovací mechanismus, díky němuž "život pochází ze života", se prodala za šest miliónů dolarů. Jak oznámila dražební síň Christie's, byla to rekordní částka, jaká byla kdy za nějaký dopis zaplacena. Předchozí rekord držel osobní dopis bývalého amerického prezidenta Abrahama Lincolna, který byl v roce 2008 vydražen za 3,4 miliónu.

Nobelovu cenu za lékařství i dalších deset pamětihodností dala do dražby Crickova rodina, která chce podle webu televize ABC 20 procent získaných peněz věnovat Institutu Francise Cricka. Tento ústav pro výzkum léčby nejzávažnějších chorob by měl být otevřen v roce 2015 v Londýně.

Podle Heritage Auctions to bylo teprve podruhé, kdy měli zájemci možnost vydražit Nobelovu cenu. Poprvé se tak stalo loni v listopadu, kdy se ocenění pro fyzika Nielse Bohra prodalo za asi 50 000 dolarů. Třetí možnost dostanou lidé již letos v červnu, kdy se bude dražit Nobelova cena spisovatele Williama Faulknera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám