Hlavní obsah

Nízká hladina Dunaje odhaluje poklady

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordně nízká hladina Dunaje na maďarském území odhaluje v těchto dnech poklady z minulosti, ale také nebezpečnou munici. Vše dosud ukrývala voda, ale po poklesu hladiny kvůli suchu došlo k nečekaným objevům.

Foto: MTI

Nález mincí u města Érd

Článek

U města Érd nedaleko Budapešti objevili například mince, které se do řeky dostaly pravděpodobně při potopení nějaké lodě.

„V jižní části města našli archeologové mince z 18. století, zbraně a další předměty. Tyto předměty se dostaly do řeky při potopení lodě v polovině 18. století,“ uvedla agentura MTI.

Foto: MTI

Archeologové prohledávají koryto Dunaje.

Archeologové prohledávají i další místa u Dunaje, ale musí si pospíšit, protože v nejbližších dnech se očekávají srážky a hladina Dunaje bude opět vyšší.

V důsledku poklesu hladiny řeky se našly i nebezpečnější předměty. V Budapešti například našli německý granát z druhé světové války. Pyrotechnici okolí uzavřeli a granát dopravili na bezpečné místo, kde ho zneškodnili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám