Hlavní obsah

Neuvěřitelné měnící se umělecké dílo si prohlédlo už 24 miliónů lidí

Novinky, lpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecký umělec Garip Ay používá tradiční tureckou techniku nazývanou ebru k malování na hladině vody. Video, na němž ztvárňuje jedno z děl a poté autoportrét Vincenta van Gogha, zhlédlo již přes 24 miliónů lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecký umělec využívá techniky EbruVideo: Reuters

 
Článek

Ebru je technika spočívající ve smíchání zahušťující látky s vodou, na jejíž hladinu se jemně nanášejí kapky různých barev. Pomocí tenké tyčinky se pak s těmito kapkami různě manipuluje, až vznikne obraz většinou představující různé ornamenty nebo květiny. Garip Ay je však perfekcionista a dotáhl ebru na vyšší úroveň.

Nejprve vytvoří na hladině svůj první kousek – Hvězdnou noc, která je v originále dílem jednoho z nejznámějších malířů světa Vincenta van Gogha. Jakoby nic jej však poté rozvíří a v podstatě od nuly začne tvořit znovu. Přímo před zraky diváků mění zdánlivě náhodně rozmístěné cákance na portrét právě nizozemského umělce. Ten už však nerozvíří. Jemně na něj položí speciálně upravený papír, který dílo zachová.

Ay sdělil televizi ABC News, že celý proces trval asi 20 minut a byl to jeden z jeho nejsložitějších projektů, protože voda byla kromě zahuštění ještě černě zabarvená. Stejný postup teď plánuje použít při dalších svých dílech.

„Chci udělat víc, abych vzdal hold umělcům, kteří mě inspirovali a jejichž vize cítím a chápu stejně, jako jsem to udělal s van Goghem,“ sdělil Ay.

Reklama

Výběr článků

Načítám