Hlavní obsah

Největší dort upečený v Česku váží 1,5 tuny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Největší dort upečený v Česku mohou vidět návštěvníci jarního Gastrofestu, který se bude konat od čtvrtka na českobudějovickém výstavišti. Agentura kuriozit Dobrý Den zapíše údaje o dortu do České knihy rekordů. Organizátoři Gastrofestu se navíc pokusí o zápis do Guinessovy knihy rekordů. Novinářům to v pondělí řekl ředitel festivalu Vladimír Tůma.

Foto: Petr Skřivánek, ČTK

Dominantou dortu je zámek Červená Lhota.

Článek

„Bude to největší atrakce Gastrofestu, přece jenom takový dort se jen tak nevidí,“ řekl. Dvoupatrový dort má čtvercovou základnu o rozměrech 4,85 metru krát 4,85 metru. Na jeho povrchu je 22 obrázků se známými místy Jihočeského kraje.

Dominantou dortu je střed, v němž je umístěn zámek Červená Lhota, který udělalo táborské muzeum čokolády. Celý dort váží 1,5 tuny a mělo by z něj být 13 000 porcí.

Foto: Petr Skřivánek, ČTK

Z dvoupatrového dortu by mělo být na 13 000 porcí.

Tůma vysvětlil, proč se rozhodli pro čtvercový výrobek a nezvolili klasický kulatý. „Mělo to více důvodů. Z praktického hlediska se nám se čtvercem lépe pracovalo, navíc jsme na něj mohli lépe umístit ty jedlé obrázky. A hlavně kulatý dort zná každý a my jsme chtěli mít něco jiného,“ řekl Tůma.

Foto: Petr Skřivánek, ČTK

Ředitel festivalu Vladimír Tůma

Gastrofest, který potrvá tři dny, nabídne návštěvníkům téměř šest desítek stánků s různými specialitami. Lidé budou moci ochutnat výrobky a speciality z řady exotických zemí.

Foto: Petr Skřivánek, ČTK

Dort připravovali žáci z táborských a píseckých odborných škol.

Souběžně s tím se na výstavišti bude konat veletrh cestovního ruchu Travelfest. Jihočeská centrála cestovního ruchu na něm chce představit projekt Památky žijí, který má lidem představit i méně známá historická místa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám