Hlavní obsah

Nejstarší známý pták na světě má v 70 letech další mládě

Nejstarší známý volně žijící pták na světě, minimálně 70letá samice albatrosa pojmenovaná ornitology Wisdom (Moudrost), vychovává letos na tichomořském atolu své další, už nejméně čtyřicáté mládě. O raritní události napsal list The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Samice Wisdom je zřejmě nejstarším známým žijícím ptákem na světě.

Článek

Tuto konkrétní samici albatrosa laysanského ochranáři okroužkovali v roce 1956 a tehdy její stáří odhadli na pět let. Od té doby ji sledují a pozorují, jak se vrací na tichomořský atol Midway, kde albatrosi vyvádějí mláďata.

Albatrosi jsou zvířecím druhem, který je známý vytvářením dlouhodobých monogamních párů, Wisdom ale za život vystřídala více partnerů, které postupně přežila. Pár se samcem nazvaným Akeakamai tvoří od roku 2010, uvedla Beth Flintová z americké vládní agentury pro ochranu přírody USFWS.

Foto: Profimedia.cz

Předtím snesla Wisdom vejce v roce 2018.

„Každý rok, kdy se Wisdom vrátí, se dozvídáme více o tom, jak dlouhý život mohou mít mořští ptáci a jak dlouho jsou plodní,“ citoval deník Flintovou.

Albatrosi dokážou vypátrat na moři pytláky

Věda a školy

Zoologové se dlouho domnívali, že albatrosi se dožívají maximálně 40 let. Tito ptáci stráví až 90 procent života ve vzduchu nebo na moři, na pevninu míří jen kvůli rozmnožování, a nikoli pravidelně každý rok. Po oplodnění samice snášejí zpravidla jen jedno vejce.

Reklama

Výběr článků

Načítám