Hlavní obsah

Nejstarší muži světa se rychle střídají. Zemřel další

Novinky, ČTK, nčs

Ve věku 112 let zemřel ve čtvrtek v Británii Bob Weighton, který byl podle Guinnessovy knihy rekordů nejstarším mužem na světě. Kvůli pandemii nemohl Weighton své poslední narozeniny, které měl 29. března, oslavit s příbuznými a přáteli. Weighton byl za posledních sedm měsíců už třetím „držitelem” titulu.

Foto: koláž Novinky.cz s Profimedia.cz

Poslední tři nejstarší muži světa. Zleva Watanabe, Weighton, Gerneth.

Článek

„Většina problémů na světě vzniká z toho, že se lidé berou příliš vážně,” řekl Weighton BBC před smrtí.

Weighton se narodil v roce 1908 ve městě Kingston upon Hull. Titul nejstaršího muže na světě převzal po Japonci Čitecuovi Watanabeovi, který zemřel v únoru krátce před svými 113. narozeninami. Nejstarším žijícím člověkem je stále Japonka Kane Tanakaová, která v lednu oslavila 117. narozeniny.

Bývalý inženýr Weighton, který zemřel ve spánku na následky rakoviny, si letos v březnu nemohl převzít certifikát Guinnessovy knihy rekordů, který potvrzoval, že je nejstarším mužem na světě. Své 112. narozeniny oslavil bez rodiny a přátel, kteří jej kvůli pandemii nemohli v domově pro seniory navštívit. Weighton měl tři děti, deset vnoučat a 25 pravnoučat.

Zemřel nejstarší muž na světěVideo: Novinky/AP

111letý muž si posteskl, že ho koronavirus připravil o narozeninovou oslavu

Koronavirus

U příležitosti svých narozenin Weighton britským médiím řekl, že na světě zrovna panuje „trochu nepořádek”. Zároveň odmítl přání k narozeninám od královny Alžběty II., neboť by za dopis museli platit daňoví poplatníci. Dodal, že přání od královny beztak už nejméně deset dostal.

Radost z titulu vydržela nejstaršímu muži světa pouhé dva týdny

Koktejl

Agentura AFP připomněla, že Weightonův titul nejstaršího muže planety zpochybnil Jihoafričan Freddie Blom, který tvrdí, že 8. května oslavil 116. narozeniny.

Weighton držel titul nejstaršího muže světa od konce února, kdy zemřel Japonec Čitecu Watanabe. Ten byl „ve funkci” pouhé dva týdny. Před ním se titulem mohl pyšnit Němec Gustav Gerneth, jenž zemřel v říjnu loňského roku.

Podle doposud nepotvrzených informací by se měl stát nejstarším mužem světa Rumun Dumitru Comănescu, kterému je nyní 111 let a 203 dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám