Hlavní obsah

Návštěvníci zoo vyškrábali svá jména na záda nosorožce

Novinky, tcs

Obrovskou vlnu nevole vyvolal nepochopitelný čin páru, který navštívil v minulých dnech zoologickou zahradu ve francouzském městě La Palmyre. Nosorožčí samice Noelle se přiblížila na kraj svého výběhu, muž se ženou využili příležitosti a svá jména jí vyryli na záda.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Výběh nosorožců v zoologické zahradě ve městě La Palmyre ležícím na západním pobřeží Francie u zálivu Bonne-Anse je postaven tak, že zvířata mají možnost, chtějí-li, sama se přiblížit k okraji výběhu, tak aby se jich mohli návštěvníci dotknout.

„Většina návštěvníků to dělá opatrně a s respektem,“ uvedl ředitel zoo Pierre Caille. To ale neplatí o jistém Julienovi a jeho partnerce či kamarádce Camille, kteří se v neděli 18. srpna rozhodli pětatřicetiletou samici Noelle využít pro „zvěčnění svých jmen“.

Že má Noelle na zádech vyrytá jména, si všimli až později zaměstnanci zoo. Stupidita a absence jakéhokoliv respektu, okomentovala tento vandalský čin zoologická zahrada ve svém prohlášení.

Pro Noelle naštěstí nemělo vyrytí jmen žádné následky, nejspíš si ho ani nevšimla. Nápis byl vyryt do zbytků odumřelé kůže a bahna, které nosorožec měl na zádech. A zaměstnanci zoo samici nápisů rychle zbavili.

Výběh zůstane, přibudou kamery

I proto zoologická zahrada nebude činit vůči vandalům žádné právní kroky. Dostala se však pod palbu kritiky veřejnosti i organizací zabývajících se ochranou zvířat. Ty tvrdí, že je to důsledek nešťastného rozhodnutí, že se návštěvníci mohou zvířat dotýkat.

„Věříme, že možnost dotknout se zvířat probudí v návštěvnících emoce a donutí je zajímat se více o diverzitu i majestátnost života okolo nás,“ uvedla zoo v prohlášení s tím, že se jednalo ojedinělý incident. Od takto koncipovaných výběhů ustoupit nehodlá, nainstaluje však bezpečnostní kamery.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám