Hlavní obsah

Našel výherní tiket na 121 miliónů, ale peníze nechce. Hledá pravého majitele

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

La Coruña

Jako ohromný poctivec se zachoval majitel sázkového obchodu ve španělském městě La Coruña. V prodejně našel tiket, který tam zapomněl zákazník, a uložil ho do krabice se ztracenými věcmi. Když je po více než roce třídil a sázenku chtěl vyhodit, ze zvědavosti ji zkontroloval a zjistil, že je výherní. Necelých pět miliónů eur si ale nenárokuje a hledá původního majitele tiketu.

Španěl našel tiket na 121 miliónů korun, chce ho vrátit původnímu majiteliVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Manuel Reija se sázenkou z loňského června nijak nezabýval a netušil tak, že více než rok ve svém obchodě uchovával výherní tiket na 4,7 miliónu eur (asi 121 miliónů korun). Málem skončila v koši, ale Španěl se rozhodl, že ji ověří.

„Nejprve jsem tomu nemohl uvěřit, tak jsem tiket zkontroloval ještě jednou pro případ, že by se jednalo o chybu počítače. Ale terminál uváděl stále to samé. Musel jsem si ihned sednout, přičemž jsem málem rozbil židli,“ vykládal Reija podle agentury Reuters místní televizní stanici.

Má čisté svědomí

Poctivý obchodník ihned kontaktoval úřady. Na ponechání tiketu a nárokování výhry prý ani nepomyslel.

„Představil jsem si, že kdyby se to samé stalo mně, tak bych byl velmi naštvaný. Jednal jsem proto čestně, protože takto se můžu každé ráno probudit s čistým svědomím. To si za peníze nekoupím,“ dodal Španěl.

Dva roky čekání

Do pátrání po pravém majiteli sázenky se zapojil i městský úřad, podle zákona je to totiž jeho povinnost, jak uvedl server BBC News. Starosta města La Coruña Carlos Negreira vtipkoval, že to je poprvé, co bude hledat milionáře, aby „mu peníze dal, ne aby je po něm chtěl“, ale už vážně dodal, že pokud by se o tiket někdo opravdu přihlásil, tak si ho úřady důkladně prověří.

Případný nárokovatel tak bude muset například sdělit vsazená výherní čísla, která pochopitelně nebyla zveřejněna. V případě, že vsadil tzv. náhodný tip a čísla nezná, by tak měl dokazování velmi těžké.

Městu se zatím nikdo neozval, a pokud by se původní majitel tiketu nenašel do dvou let, peníze podle zákona připadnou nálezci tiketu, v tomto případě tedy majiteli obchodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám