Hlavní obsah

Nad švýcarskými Alpami uspořádala příroda úchvatnou přehlídku atmosférických jevů

Novinky, pal

Jako kdyby příroda chtěla ukázat, co všechno dovede. 26. června bylo na obloze nad švýcarskými Alpami, konkrétně nad horským masivem Diablerets, který je součástí Bernských Alp, k vidění hned několik atmosférických jevů najednou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nad švýcarskými Alpami bylo k vidění hned několik atmosférických jevůVideo: AP

 
Článek

Název Les Diablerets znamená ve francouzštině „ďáblovy sítě“. Tento týden v oněch sítích, které se rozprostírají kolem horského masivu ležícího nedaleko švýcarského města Sion, uvízla ohromující podívaná.

Dominanta Ženevy už zase tryská. Symbolizuje návrat k normálu

Cestování

Na obloze se nad horami v krátkém sledu ukázalo hned několik atmosférických jevů. Z nichž nejzajímavější bylo solární halo, které obklopoval duhový kruh. Tomuto jevu se říká velké halo.

Jev, který se vyskytuje jen několik dnů v roce

„Malé halo tady v horách bývá poměrně často k vidění, ale aby bylo v duhovém kruhu, tak to se stává většinou jen v létě, když je slunce vysoko na obloze,“ řekl autor videa pro agenturu AP.

Pokochejte se unikátním zatměním Slunce. V Česku ho bohužel nevidíme

Věda a školy

Jednotlivých halových jevů existuje celá škála. V průměru jen několik málo dnů v roce lze na obloze pozorovat velké halo, jehož poloměr je asi 46° kolem středu slunečního kotouče. Toto halo je vždy méně výrazné než malé halo s poloměrem 22°, které je vždy současně viditelné.

Velké halo vzniká lomem světla na náhodně orientovaných šestibokých ledových sloupcích, do nichž paprsek vniká podstavou a vychází boční stěnou. Jeho vznik tedy vyžaduje stejně náhodnou orientaci krystalů jako malé halo, jen dráha paprsků v krystalu je odlišná.

Reklama

Výběr článků

Načítám