Hlavní obsah

Nad mořem se objevilo přízračné město. Fata morgána trvala dvě hodiny

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obvyklý horizont zálivu na pláži v čínském městě Čching-tao nahradily v neděli přízračné budovy vznášející se nad hladinou. Lidé, kteří si toho i přes hustou mlhu všimli, byli u vytržení. Fata morgána totiž nepatří v oblasti k příliš častým jevům. Budovy bylo možné sledovat více než dvě hodiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Fata morgána v Čching-taoVideo: AP

 
Článek

Poprvé byla fata morgána zpozorována zhruba ve tři hodiny odpoledne místního času. Budovy se zrcadlily nad hladinou zhruba dvě hodiny. Místní obyvatelé přitom netuší, kde se domy nacházejí, určitě to prý není nikde v blízkém okolí.

Fata morgána je optický jev, ke kterému dochází důsledkem nerovnoměrného ohřevu vrstev vzduchu. Na hranici těchto vrstev může docházet k odrazu paprsků světla, a vrstvy tak vlastně fungují jako zrcadlo.

Dojde-li k odrazu světla pod úrovní pozorovatele, jedná se o spodní odraz (či spodní zrcadlení). Tento jev můžeme vidět i u nás například nad rozpálenými silnicemi. Pozorovatel má dojem, jako by silnice byla mokrá, ve skutečnosti jde o odraz oblohy.

Jev pojmenovaný po zlé víle

V případě odrazu svrchního můžeme už hovořit o pravé fata morgáně, kdy může pozorovatel sledovat objekty obrovsky vzdálené, které by za normálních okolností vidět nemohl. Tak vznikají pověsti o tajemných mizejících městech či lodích duchů.

Ostatně název fata morgána pochází z italštiny, kdy podobná zrcadlení pozorovaná v Messinském průlivu měla mít na svědomí zlá víla (fata) Morgana. Postava víly je pak zase variací na artušovskou legendu a nevlastní sestru krále Artuše Morgain.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám