Hlavní obsah

Nad Čínou se prohnal jasný meteor. Bylo to jako zemětřesení, tvrdí místní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záběry jasné ohnivé koule ve středu zachytilo hned několik svědků v čínské oblasti Šangri-La v provincii Jün-nan na jihozápadě Číny. Spatření meteoru potvrdila i americká vesmírná agentura NASA, podle které meteor dosáhl jasnosti 2,1 magnitudy a uvolněné energie rovnající se 540 tunám TNT. Video poskytla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nad Čínou proletěl meteor.Video: Reuters

 
Článek

Na záběrech je viditelné, jak ohnivá koule padá směrem k zemi a následně se vypaří. Podle odborníků se jednalo o malé vesmírné těleso, tedy meteoroid, které vstoupilo vysokou rychlostí do zemské atmosféry. „Ve srovnání s asteroidem tuto ohnivou kouli způsobilo velmi malé těleso,“ vysvětlil agentuře Xinhua News výzkumník z jün-nanské observatoře Wang Siao-pin.

Čínská média tvrdí, že spatření objektu potvrdil i americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA). Ten uvedl, že meteor detonoval ve výšce asi 37 kilometrů nad povrchem Země s uvolněnou energií rovnající se 540 tunám TNT. Jeho rychlost údajně dosahovala 14,6 kilometrů za sekundu.

Podle agentury Reuters měl meteor, který se nad Čínou objevil v osm hodin večer místního času, jasnost 2,1 magnitudy. Spekuluje se, že by v okolí mohly být nalezeny meteority, tedy nespálené kousky meteoroidu.

„Nejprve jsem viděl jasné světlo, poté silný zvuk. Ten trval celkem dlouho. Měl jsem pocit, jako by se celá vesnice třásla,“ popsala jedna z tamních obyvatel. „Po burácejícím zadunění jsme ucítili silné otřesy. Dokonce se chvělo i sklo v oknech. Chvíli jsme si mysleli, že je to zemětřesení,“ řekl další svědek.

Reklama

Výběr článků

Načítám