Hlavní obsah

Na útěku byl bezmála 30 let, policii se přihlásil až kvůli pandemii

Novinky, Martin Vlk

Čtyřiašedesátiletý Darko Desic utekl z australského vězení v Novém Jižním Walesu 1. srpna roku 1992 a od té doby po něm nebylo ani vidu, ani slechu. Tedy až do neděle, kdy se sám přihlásil policii. Dle jeho slov ho k tomu donutila koronavirová pandemie, kvůli níž se stal bezdomovcem, píše server LADbible.

Foto: Profimedia.cz

Grafton Correctional Centre – vězení, z něhož Desic v roce 1992 utekl.

Článek

Desic byl odsouzen na tři roky a osm měsíců ve věznici Grafton Correctional Centre v australském Graftonu za pěstování konopí. Po 13 měsících strávených za mřížemi se mu však za pomoci pilky na železo a pákových kleští, jimiž udělal díru v plotě, podařilo dostat se na svobodu.

Z vězení měl utéct proto, že se obával deportace do své rodné země, tehdejší Jugoslávie, po vypršení trestu. Pokud by se tak stalo, byl by dle jeho názoru stíhán za opuštění země, aniž by tam absolvoval povinnou vojenskou službu.

Podle The Daily Telegraphu se Desic po útěku živil jako příležitostný dělník a peníze bral vždy na ruku. S příchodem koronavirové pandemie však tyto práce, které ho držely nad vodou, skončily a z Desice se stal bezdomovec.

„Dodržoval zákony, nikdy na sebe nepoutal pozornost. Řekl nám, že nikdy nikomu nezpůsobil žádné potíže, díky čemuž ho nikdo nijak neprověřoval,“ řekl policejní zdroj společnosti News Corp.

„Ale covid utlumil všechny drobné práce a během posledních pár týdnů žil jako bezdomovec. Ze soboty na neděli spal na pláži a tehdy se rozhodl, že raději půjde do vězení, kde bude mít střechu nad hlavou,“ dodal zdroj.

Policii se přihlásil v neděli 12. září a vylíčil celý svůj příběh. Byl obviněn z útěku z vazby a bylo mu zamítnuto propuštění na kauci. Koncem měsíce září bude opět čelit soudu. Podle serveru NBN News mu hrozí až 10 let za mřížemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám