Hlavní obsah

Na svatbě odpálili nouzovou světlici. Záchranná akce stála přes dva miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva Američané z Rhode Islandu se rozhodli, že svatbu svého kamaráda pořádně oslaví. Na jeho počest tedy odpálili nouzovou signální světlici, což se jim následně pořádně prodražilo. Na světlici totiž zareagovala pobřežní stráž a okamžitě rozjela záchrannou akci, ta vyšla na více než 100 tisíc dolarů (zhruba 2,2 milionů korun).

Foto: US Department of Justice

Světlici zachytilo i několik lidí s mobilním telefonem a nahrálo její záznam.

Článek

Zbytečná záchranná akce se odehrála v červnu loňského roku, tento týden se o ní dozvěděla širší veřejnost, neboť došlo k mimo soudnímu vyrovnání.

Loni 6. června si jedenatřicetiletý Benjamin Foster a o dva roky starší Perry Phillips vzali malý člun a vyrazili na moře. Následně odpálili světlici a doufali, že si jich všimnou jejich přátelé, kteří na břehu slavili svatbu.

Bohužel pro oba muže si jich všimli nejen přátelé a i kdosi, kdo zavolal pobřežní stráž. Ta neváhala a pustila se do záchranné akce. Na místo vyrazili dva vrtulníky a jeden motorový člun. Celkové náklady se vyšplhaly na 103 948 dolarů.

„Minimálně jeden z nich musel v době odpálení světlice vědět, že světlice je námořní signál nejvyšší nouze a oba byli srozuměni s tím, že je nevhodné je používat tak, jak je použili,“ uvedlo v prohlášení ministerstvo spravedlnosti, pod které pobřežní hlídka spadá a které v případu představovalo poškozenou stranu.

Žraloka přilákala koupající se posádka. Pobřežní stráž ho zahnala střelbou

Koktejl

Vzhledem k finanční situaci obou viníků, státní zástupci upustili od vymáhání zaplacení zbytečného výjezdu a spokojili se pouze se zaplacením pokuty ve výši 5000 dolarů (zhruba 110 tisíc korun) pro každého z viníků. Oba muži s pokutou souhlasili a požádali o možnost splátkového kalendáře.

Reklama

Výběr článků

Načítám