Hlavní obsah

Na rekordní skupinovou fotku se vmáčklo 3995 lidí včetně Václava Havla

– TRUTNOV
Novinky, Jakub Kynčl

Český fotograf Jiří Jahoda stanovil nový český rekord v počtu lidí nashromážděných na skupinové fotografii. Během trutnovského open-air festivalu se mu totiž za pomoci organizátorů podařilo shromáždit v sobotu okolo šesté večer bezmála čtyři tisíce osob. Rekord oficiálně potvrdila pelhřimovská agentura Dobrý den, která shromažďuje české rekordy.

Článek

Pouhým okem je takřka nerozeznatelné to, že v čele čtyřtisícového davu je vyfocený bývalý český prezident Václav Havel, který je dlouholetým hostem tohoto festival a nyní přispěl k novému českému rekordu.

Václav Havel na skupinové fotografii. Foto: Jiří Jahoda (Pro větší formát fotografie klikněte na obrázek)

"Ano, mohu potvrdit, že je to skutečně nový český rekord. Víceméně jde o zcela novou kategorii, jelikož největší skupinová fotografie, která byla zatím uznána, sdružovala obyvatele jedné obce. Toto je tedy vlastně nová kategorie," řekl Novinkám Josef Vaněk z agentury Dobrý den.

Fotil z lešení a se stativem

"Byl to takový můj nápad, se kterým jsem se svěřil agentuře, pro kterou fotím open-air festival v Trutnově a jim se podařilo zařídit, že byl na půl hodiny kvůli tomuto pokusu o rekord přerušen celý program festivalu. Napadlo mě udělat z jeviště skupinovou fotografii, v jejímž čele by seděl Václav Havel," řekl Novinkám autor fotografie Jiří Jahoda.

A takhle to vypadá, když všichni zvednou ruce. Foto: Jiří Jahoda (Pro větší formát fotografie klikněte na obrázek)

"Organizátorovi se myšlenka líbila, zařídil půlhodinovou díru v programu a sezval návštěvníky festivalu k hlavnímu pódiu. Vylezl jsem na lešení a pomocí stativu jsem se snažil o skupinovou fotografii. Na ní musí být zřejmé, že lidé o focení vědí a dívají se směrem do fotoaparátu. Z pelhřimovské agentury přijela slečna, která zkontrolovala, že je vše v pořádku a pak jsem to teprve mohl vyfotit," pokračoval Jahoda.

Ovládat 4000 lidí je zážitek

Fotografii nakonec autor vytiskl v rozměru 200x70 centimetrů a v agentuře na ní napočítali, kolik lidí na snímku je. Na místě to totiž nebylo možné spočítat.

"Fotím 40 let, fotil jsem osobnosti od papeže přes prezidenty, ale tohle byl obrovský zážitek. Když vás poslouchá 4000 lidí, tak to je opravdu neuvěřitelné," uzavřel rozhovor pro Novinky Jahoda.

Reklama

Výběr článků

Načítám