Hlavní obsah

Na manžela Vondráčkové exekutor téměř nemůže

Právo, vac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Skutečně jen velmi těžko vydobyde exekutor z manžela zpěvačky Heleny Vondráčkové Martina Michala téměř 12 miliónů korun, které Michal podle soudního verdiktu dluží již více než deset let Živnostenské bance. Michal totiž podle svých slov vůbec nic nemá a zároveň je předmanželskou smlouvou chráněn majetek jeho ženy.

Článek

"Pokud dluh vznikl před uzavřením manželství a dlužník nemá žádný příjem ani sociální dávky, jsou možnosti soudního exekutora postihnout majetek dlužníka velmi omezené. V krajním případě může dojít i k zastavení exekuce z důvodu nemajetnosti," konstatoval ve středu tiskový mluvčí Exekutorské komory Pavel Kočiš.

Zároveň je podle informací Práva nanejvýš nepravděpodobné, že za popsaných okolností by se exekutor vydal do domu Vondráčkové v Řitce a zabavoval tam nábytek, elektroniku či šperky.

Pokud by to totiž učinil, zpěvačka by se mohla obrátit na soud a tvrdit, že všechno je její. To by exekutor jen těžko vyvracel, takže by věci nakonec nepochybně získala zpátky. A navíc, všechny náklady takové nepodařené exekuce by nakonec zaplatil věřitel, tedy Živnostenská banka.

Někdy nepomůže ani rozvod

Na první pohled tedy na šťastně ženatého a nemajetného Michala nikdo nemůže. V praxi přitom existují případy, kdy nepomohl ani rozvod a exekutor zabavil majetek i rozvedenému partnerovi dlužníka. "Ano, to je možné," potvrdil Právu i Kočiš.

Podle jeho slov k tomu musí být splněna některá z následujících podmínek: dluh vznikl v době trvání manželství, dosud nebylo provedeno majetkové vypořádání mezi bývalými manžely, nebo má dlužník u svého bývalého partnera trvalé bydliště, respektive existuje předpoklad, že by se tam mohl nacházet jeho majetek.

Ale i v Michalově případě by exekutor nakonec mohl pro věřitele nějaké peníze získat. Mohl by totiž zabavit peníze, které za články o něm a jeho ženě Michal vysoudí na bulvárních médiích. Oba manželé vedou takovýchto sporů desítky, především s Bleskem a Rytmem života. Pravomocně zatím Michal vyhrál jen soud s časopisem Spy, jehož vydavatel, nakladatelství Stratosféra, mu má podle verdiktu z konce letošního dubna zaplatit 100 tisíc korun.

Reklama

Související články

Vondráčková: Peníze nechci, jde mi o právo

Zpěvačka Helena Vondráčková se obrátila po verdiktu Ústavního soudu, který rozhodl, že se jí nemusí kritik Jan Rejžek omlouvat, na evropský soud ve Štrasburku....

Výběr článků

Načítám