Hlavní obsah

Na líbánkách osahávali tuleně, trest je neminul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokutu ve výši až 50 tisíc dolarů, tedy téměř 1 milión a 100 tisíc korun, si vysloužili turisté, kteří osahávali tuleně na pláži havajského ostrova Kauai. Z činu je usvědčilo video, které pár samotný vložil na sociální sítě.

Foto: Profimedia.cz

Tuleň Havajský je silně ohrožený. Zbývá jich posledních 1 400

Článek

Líbánky, které se pár rozhodl v červnu prožít na Havaji, se turistům pořádně prodražily. Čerstvě sezdaný pár totiž uviděl na pláži uvízlého tuleně havajského, endemitního a silně ohroženého (zbývá jich posledních 1 400) mořského savce. Novopečená manželka si nenechala ujít příležitost a na zvíře si sáhla, její manžel to natáčel.

Video je poměrně krátké, protože sotva se žena tuleně dotkla, zvíře se ji pokusilo kousnout, takže následoval jen výkřik a úprk. Tento nevšední zážitek sdílel pár na TikToku, kde si ho mohli prohlédnout i zástupci havajských úřadů.

A ti začali jednat. Kromě miliónové pokuty hrozí novomanželům ještě pět let vězení. Národní úřad pro oceán a atmosféru už pár kontaktoval, aby s turisty probral výši pokuty. Autor videa, který se Honolulu Star-Advertiseru představil jako Stephen, se kaje, že se svou ženou nechtěli spáchat nic špatného.

Pokutě se nevyhnou

„Moc se omlouváme, nechtěli jsme nikomu ublížit. Na pláži jsme si nevšimli žádných upozornění, že nemáme sahat na zvířata,“ hájil se.

S hrochem v zádech. Turistům bylo v motorovém člunu úzko

Koktejl

Nicméně tato obhajoba mu asi příliš užitečná nebude. Havaj je totiž v ochraně svých ohrožených druhů poměrně přísná, stejně jako její zákony. Pokuty, které jsou v přepočtu na české koruny statisícové, nejsou v nejjižnějším státě USA nic výjimečného.

Reklama

Výběr článků

Načítám