Hlavní obsah

Na každé ruce i noze mají o prst navíc, berou to však jako přednost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned 14 členů brazilské rodiny Da Silvových trpí vrozenou vadou zvanou polydaktylie. Ta se vyznačuje vyvinutím většího počtu prstů na noze či ruce, než je běžné, a je často dědičná. S ohledem na skutečnost, že členové rodiny mají všechny prsty plně funkční, vnímají tuto skutečnost spíše jako přednost, kterou se snaží v životě využít, napsal Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Většina ze členů brazilské rodiny má na každé ruce i noze o prst navíc.

Článek

Většinu rodičů by zpráva o tom, že jejich novorozené dítě má šest prstů, asi značně znervózněla. Výjimkou je rodina Da Silvových, která je na tuto vrozenou vadu hrdá. Z třiadvacetičlenného rodinného klanu má na každé ruce i noze o prst navíc hned 14 členů.

Foto: Profimedia.cz

Rodina Da Silvů.

Když se měl manželům Alessandrovi a Katie narodit nejnovější rodinný člen Vinicius, rodina netrpělivě čekala, zda se u něj šestiprstost také projeví. „Je to znak, kterým se nepyšní žádná jiná rodina. Odlišuje nás to od davu,“ vysvětlil Alessandro. „Když se chlapec narodil, byli jsme šťastní, že má šest prstů,“ doplnil.

Vnímají to jako přednost

Genetická vada přitom není nijak výjimečná, postihne jednoho člověka ze tří tisíc. Rovněž je známo, že v některých částech světa je rozšířenější než v jiných. Často se bohužel stává, že ne všechny prsty jsou funkční. To však není případ rodiny Da Silvových, která tak může velmi snadno z nevýhody učinit výhodu.

„Nikdy jsme to nevnímali jako problém, naopak,“ řekla Alessandrova teta Sylvia.

„Nejlepší na tom je, že dokážu udržet spoustu věcí najednou,“ tvrdí další z členů rodiny, sedmiletý Guilherme. „Jsem díky tomu daleko lepší ve hře na klavír,“ má jasno Guilhermeova sestřenice Maria.

„Že lze šest prstů využít ve svůj prospěch, věděl moc dobře už můj dědeček. Dokonce napsal knihu, na jejímž obalu otiskl vlastní prsty. Zasloužil se o to, že nyní můžeme být hrdí,“ uzavřel Alessandro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám