Hlavní obsah

Na Galapágách vypustili do přírody vzácné leguány

Ochránci přírody vypustili do volné přírody na galapážském ostrově Santiago 1400 vzácných leguánů. Do tamního ekosystému se tento ještěr vrátil ze sousedního ostrova téměř dvě století poté, co na Santiagu vyhynul. S odvoláním na ekvádorské úřady o tom v úterý informoval britský list The Guardian.

Foto: Viktor Vrbovský / magickahlubina.cz

Leguán galapážský na ostrově Severní Seymour

Článek

Leguán galapážský, který je endemitem (organismus, který žije jen na daném území) ekvádorského souostroví, byl vypuštěn na ostrově Santiago v rámci revitalizačního programu galapážského národního parku. Ochránci přírody tam plazy převezli ze sousedního ostrova Severní Seymour.

Poslední záznamy o leguánovi na Santiagu se objevují v zápisech britského přírodopisce Charlese Darwina z roku 1835.

Podle šéfa národního parku Jorgeho Carriona leguáni na ostrově vymřeli kvůli tomu, že se tam objevil nepřirozený nový predátor - prase divoké. To bylo na Santiagu vyhubeno v roce 2001.

Více turistů už ne

Galapážské souostroví je izolovanou přírodní rezervací v Tichém oceánu vzdálenou asi 1000 kilometrů od ekvádorských břehů. Tvoří je 18 sopečných ostrovů, na kterých žijí endemické druhy. Souostroví je ovšem jedním z nejzranitelnějších ekosystémů na světě.

Foto: Viktor Vrbovský / magickahlubina.cz

Na ostrově Santiago byl leguán galapážský vyhuben v 19. století. Teď se konečně vrací.

V současné době se potýká především s masami turistů, ročně Galapágy navštíví 245 tisíc lidí. Podle místních úřadů je to maximální možný počet, pokud nemá být ekosystém ostrovů ohrožen. Vypuštění leguánů do volné přírody podle odborníků pomůže místní ekosystém obnovit.

„Leguán je býložravec, který pomáhá udržovat ekosystém tím, že rozptyluje semena, a udržuje tak prostory bez vegetace,” uvedl zástupce národního parku Danny Rueda.

Leguán galapážský se vyskytuje asi na šesti galapážských ostrovech. Dorůstá délky více než jednoho metru a živí se z 80 procent kaktusy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám