Hlavní obsah

Na Antarktidě se po 106 letech našel chlebíček polárníka Scotta

Novinky, tcs

Vědci, kteří prováděli od loňského roku archeologický průzkum v jednom z nejstarších objektů postavených na Antarktidě, učinili zajímavý objev. V chatě na mysu Adare objevili zachovalé balení biskupských chlebíčků, které tu zanechali členové severního týmu Scottovy polární expedice Terra Nova. Ta probíhala v letech 1910 až 1913.

Foto: Profimedia.cz

Robert F. Scott

Článek

Delikatesa firmy Huntley and Palmers, která biskupské chlebíčky vyrábí dodnes, byla zabalená v papíru a uložená v cínové krabičce. Zatímco krabička se během uplynulého století téměř rozpadla, sladké pečivo bylo v téměř perfektním stavu.

Biskupský chlebíček je díky vysokým kalorickým hodnotám ideální jídlo do polárních podmínek,“ uvedla Lizzie Meeková z novozélandské organizace Antarctic Heritage Trust (AHT), která má za cíl objevovat a schraňovat artefakty dokumentující strastiplnou historii dobývání nejjižnějšího kontinentu.

Vědci našli během svého výzkumu řadu potravin – krabičky se sardinkami či kusy sušeného masa. Jedině biskupský chlebíček byl ve stavu podobnému tomu před sto lety. „Vypadal a voněl téměř jedle,“ uvedla na svých stránkách AHT.

První budovu na mysu Adare postavil už v roce 1899 norský výzkumník a dobrodruh Carsten Borchgrevink a v roce 1911 zde další chatu přistavěli členové severního týmu Scottovy polární expedice v čele s Victorem Campbellem.

Severní tým strávil na mysu Adare několik měsíců, kvůli nepříznivým podmínkám ale neuskutečnil nic z výzkumných expedic plánovaných na léto roku 1912. V lednu byl vyzvednut Scottovou lodí Terra Nova a přesunut do Evansovy zátoky.

Foto: Profimedia.cz

Členové severního týmu oslavují polovinu zimy 22. července 1911 v chatě u mysu Adare.

Výprava Roberta Falcona Scotta se dostala do záhuby při dobývání jižního pólu, kam dospěla koncem v polovině ledna 1912 - o měsíc později než Nor Roald Amundsen. Scott a čtyři další členové jeho expedice zahynuli při nepříznivém počasí na cestě zpátky. Jejich mrtvá těla našla záchranná výprava až o tři čtvrtě roku později.

Také Campbell bojoval o holý život. Loď, která je měla vyzvednout, se k týmu nedostala kvůli ledovci, a tak si severní tým musel vyhloubit jeskyni, ve které jen tak tak přežil zimu. Jakmile na konci záři zima skončila, tým se vydal na strastiplnou 320 kilometrů dlouhou cestu zpět do hlavního tábora u mysu Evans.

Společně s dalšími artefakty je biskupský chlebíček nyní zakonzervován a vystaven v novozélandském muzeu v Canterbury. Tým odborníků se nyní pustí do zakonzervování samotných chat.

„Jsou to jediné dochované příklady budov, které lidstvo poprvé postavilo na neobydleném kontinentu,“ napsala na svých stránkách organizace Antarctic Heritage Trust.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám