Hlavní obsah

Muže z baru znala dvě hodiny, přesto se rozhodla darovat mu ledvinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve správný čas na správném místě byla pro muže z americké Minnesoty hledájícího vhodného dárce ledviny šestatřicetiletá Kristin Dayová. Když se s ním v baru dala do řeči, začala zjišťovat, zda by nemohla být dárcem právě ona. To testy následně potvrdily, a tak muži svůj orgán zhruba po šesti měsících od prvního setkání skutečně darovala, píše deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

S nejmenovaným mužem se Dayová potkala v jednom z barů ve městě Nimrod. Na těle měl zařízení pro dialýzu (proces, který nahrazuje přirozenou funkci ledvin), a tak se společná konverzace stočila k jeho zdravotnímu stavu.

Během zhruba dvouhodinového rozhovoru se od něj dozvěděla, že je na dialýzu odkázán kvůli selhání ledvin denně poslední dva roky a že tento stav bude trvat do té doby, než najde vhodného dárce.

Aniž by o tom muži řekla, začala brzy po setkání s ním podstupovat sérii testů, které měly určit, zda by nemohla být dárkyní právě ona. Když se po několika měsících dozvěděla, že mezi jejím a mužovým tělem panuje přesná shoda, byla v šoku.

Po chvíli se ale uklidnila a přesvědčila sama sebe o tom, že je to dobrý nápad. „Upřímně jsem z operace neměla vůbec strach. Byla jsem informovaná a rozhodnutím jsem si byla velmi jistá,“ svěřila se žena Daily Mailu.

Zhruba po šesti měsících, kdy muže v baru potkala, mu tak v jedné z nemocnic v Severní Dakotě svůj orgán jednou provždy darovala. A nyní doufá, že její příběh inspiruje k dárcovství další lidi.

„Pokud jste dostatečně zdraví a máte kolem sebe lidi, kteří se o vás postarají, silně to doporučuji. Cítím se výborně a jsem šťastná, že se mu daří dobře. Získal zpět svůj vlastní život, což je skvělé,“ uzavřela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám