Hlavní obsah

Muž vzal milovaného umírajícího psa na kolečku na poslední výšlap

Deset let byli Carlos Fresco a jeho labradoodle Monty nejlepší parťáci, kteří spolu chodili na výlety do velšského národního parku Brecon Beacons. Poté, co Monty onemocněl leukémií, dopřál mu jeho páníček poslední společný výlet. Zesláblého psa vytlačil na vrchol hory na kolečku.

Foto: Profimedia.cz

Carlos Fresco vzal svého umírajícího parťáka Montyho na poslední výlet.

Článek

Před osmnácti měsíci onemocněl Monty leukémií, a i když se zpočátku zdálo, že léčba zabírá, začátkem června se jeho zdravotní stav začal rapidně zhoršovat.

Věrný psí společník doprovázel svého majitele na všech výletech do národního parku ve Walesu, a tak se Fresco rozhodl, že Montymu dopřeje ještě jeden velký výlet.

Vrcholek Pan y Fan (což ve velštině znamená Vrchol hory) je se svou výškou 886 metrů nejvyšší horou jižního Walesu a rovněž nejvyšší horou celého jihu britských ostrovů. A právě tam se svým psem, který tolik miloval výlety, Fresco symbolicky zamířil.

Foto: Profimedia.cz

Fresco s Montym budili mezi turisty pozornost.

Foto: Profimedia.cz

Monty a Carlos Fresco pod vrcholem Pan y Fan.

Fresco nejdřív strávil několik dní se svými přáteli ve městě Brecon a pak se psem vyrazili do národního parku. Jelikož by už Monty nezvládl náročný výstup, naložil ho jeho pán do kolečka a tlačil ho před sebou.

Cestou samozřejmě budili pozornost turistů. Lidé si psa hladili a vyjadřovali lítost, když se dozvěděli o Montyho zdravotním stavu.

Neustálá pozornost však dělala Montymu dobře. „I když byl velmi slabý, užíval si ten ruch okolo a pozornost, které se mu dostávalo,“ uvedl Fresco.

Zatoulaná fenka se přidala k horolezcům a vyšplhala na himalájskou sedmitisícovku

Koktejl

Řada turistů pohnutá Montyho příběhem se nabídla, že bude kus cesty kolečko tlačit.

„Lidé v kopcích byli velice laskaví. A rovněž smutní z Montyho stavu. Mnoho cizích lidí uronilo slzu, protože všichni své čtyřnohé kamarády milujeme,“ řekl Fresco, pro kterého byla cesta velice emotivní.

Chtěla skočit z mostu, díky psovi změnila názor

Koktejl

Krátce po výletu, 21. června, totiž Monty zemřel. „Dotkl se tolika životů. Každého, kdo se s ním setkal, přiměl k úsměvu i k zamyšlení nad tím, že život někdy není tak špatný,“ popsal muž, proč pro něj Monty tolik znamenal.

Foto: Profimedia.cz

Společně zdolali Monty a jeho páníček ve velšském národním parku tři vrcholy. Ten čtvrtý byl jejich poslední.

„Naši malí společníci vás nikdy neodsuzují, vždy na vás čekají a vždy vám poskytnou útěchu, když se věci nedaří,“ dodal Fresco.

„Byl opravdu výjimečný. Bůh ti žehnej a dobrou noc, prcku,“ uzavřel příběh svého nejlepšího přítele muž, kterého se psem pojilo silné pouto.

Reklama

Výběr článků

Načítám