Hlavní obsah

Muž prospí 300 dní v roce, rodina je zoufalá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi vzácnou poruchou trpí dvaačtyřicetiletý Ind z okresu Nagauer. Za celý rok prospí zhruba 300 dní a není výjimkou, že spí až 25 dní v kuse. Trpí tzv. hypersomnií a jeho rodina se o něj musí neustále starat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Nemoc byla panu Pukharamovi diagnostikována už před 23 lety, tehdy ale jeho stav nebyl tak vážný. „Zpočátku spal třeba pět až sedm dní v kuse, ale postupem času se začal jeho stav zhoršovat. Dnes spí dvacet až pětadvacet dní v kuse a je obtížné jej probudit,“ citovala agentura ANI člena jeho rodiny.

Sám Pukharam uvedl, že když se po dlouhém spánku probudí, necítí se nijak zvlášť odpočinutý, naopak trpí bolestmi hlavy a únavou. Jakožto majitel obchodu s potravinami má otevřeno zhruba jen pět dní v měsíci.

Ranní ptáčata jsou šťastnější než sovy

Zdraví

„Spočítám noviny, které mám před obchodem, a zjistím, jak dlouho jsem spal,“ říká muž, kterému se základními činnostmi pomáhají členové rodiny, kteří jej krmí a koupou.

Vzhledem k tomu, že se doposud nepodařilo jeho stav vyléčit, jeho manželka a matka jsou zoufalé. Doufají ale, že se nakonec podaří objevit lék, který by jejich milovanému pomohl. Ačkoliv bývá hypersomnie často spojována s dalšími nemocemi (cukrovka, encefalitida a další), může choroba vzniknout také sama o sobě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám