Hlavní obsah

Muž několikrát zažil extrémní přetížení, při kterém se mu měnil obličej

Novinky, lsi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi každý někdy přemýšlel nad tím, jaké to je být pilotem stíhačky nebo kosmonautem. Málokdo si ovšem dokáže představit, jaké přetížení tito piloti zažívají, natož jak při něm vypadají. Video zachycuje muže, který dosáhl dokonce čtyřikrát hrozivé přetížení 9G, upozornil server listu The Telegraph.

BEZ KOMENTÁŘE: Podívejte se, jak působí na člověka extrémní přetížení

 
Článek

Video ukazuje muže při pilotním výcviku, který je v odstředivce čtyřikrát vystaven extrémnímu přetížení 9G, v jednu chvíli vydrží ve smrtícím přetížení celých deset sekund. Při přetížení 9G má každá část lidského těla devětkrát větší váhu.

V okamžiku, kdy se odstředivka začne točit, je vidět, jak se mužův obličej postupně mění a deformuje s přibývající odstředivou silou. Dvě minuty trvající očistec vydrží budoucí pilot i přesto, že může kdykoli zatáhnout za ruční brzdu a test ukončit.

Všechno zatnout

„Sevři nohy, sevři zadek, dýchej,“ radí muži instruktor. Své rady zopakuje ještě poté, co muž dokončí první tři kola ze čtyř.

Poté, co pilot ve výcviku dosáhne počtvrté hrozivého 9G a test skončí, jeho školitel mu poradí: „Zůstaň zatnutý, zůstaň zatnutý... a odpočívej.“

Trénink vysokého přetížení je navržen tak, aby piloti a kosmonauti zůstali při vědomí ve chvílích, kdy přesednou do opravdových strojů.

Při letecké akrobacii, hlavně při obratech, může být ve stíhačkách dosaženo až přetížení 8G, při běžném provozu však tak velké přetížení není obvyklé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám