Hlavní obsah

Motor robotu Opportunity se zadřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PASADENA

Pojízdný robot Opportunity, který na planetě Mars prozkoumává její povrch, o víkendu neprovedl řez do jednoho ze zkoumaných kamenů. Teprve v úterý vědci z Národního úřadu pro letectví a vesmír NASA zveřejnili příčinu selhání vozítka.

Foto: Lenka Žáčková

Jiří Krampol ve společnosti našich sportovních jedniček

Článek

Podle vyjádření expertů z NASA se kvůli prachu, nečistotám a teplotním výkyvům zadřela část motoru pohánějící brusný přístroj robota. Provedené testy potvrdily, že otáčky motoru mohou být bezpečně zvýšeny, aby se tak předešlo podobným potížím.

Od pondělí je v akci

Spektometr robota Opportunity je již od pondělí umístěn na kameni pojmenovaném Mojo 2. Použil panoramatickou a navigační kameru a připravil se na zkoumání příštího cíle, jímž je proláklina Mísa bobulí.

V proláklině se nachází množství kulatých útvarů podobných borůvkám, po nichž nese jméno. Vědci věří, že v Míse bobulí budou moci dostatek těchto kuliček pozorovat z bezprostřední blízkosti, aby mohly přístroje robota vydat údaje o jejich složení.

Spirit provádí mineralogické rozbory

Přístroje dvojčete Spirit, který pracuje na druhé straně rudé planety, mezitím snímaly vzorky z povrchových vrstev a určovaly jejich složení.

Roboti na Marsu mají dokázat, že na planetě kdysi existovala voda, a to na jejich obou stranách. Obě pojízdná vozítka již určité stopy našla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám