Hlavní obsah

Mořský vetřelec straší vzhledem, ale láká chutí

Novinky, pal

V písčitých mělčinách japonského moře Ariake se pohybují stvoření, u kterých platí, že čím jsou ohyzdnější, tím lépe chutnají. Jmenují se warasubo a jedná se o ryby podobné úhořům. Když se podíváte na to, jak vypadají, nepřekvapí vás, že se jim přezdívá „vetřelci z moře Ariake“.

Foto: Biosphoto / Remi Masson, Profimedia.cz

Ryba warasubo

Článek

Ten, kdo někdy viděl film Vetřelec, především moment, kdy obávaný predátor vystrčí svá „vnitřní ústa“, se těžko ubrání srovnání s fiktivním mimozemšťanem, když spatří rybu warasubo.

Připomíná totiž přesně tu věc, kterou vetřelec - navržený výtvarníkem H. R. Gigerem - probodává těla svých obětí. Vzezření ryby warasubo je zkrátka děsivé, především když ji vidíte sušenou.

Právě sušené warasubo jsou oblíbenou přísadou tradičního japonského ramenu, což je populární silný vývar s nudlemi. A tyto ryby jsou součástí i dalších japonských pokrmů.

Děsivé vzezření nakonec láká turisty

Warasubo najdete v moři Ariake, což je obrovská zátoka u třetího největšího japonského ostrova Kjúšú v oblasti mezi prefekturami Nagasaki a Kumamoto.

Český kuchař skončil na světovém klání v přípravě suši třetí

Koktejl

Ryba má průsvitnou pokožku, malé, ale špičaté zuby a je téměř slepá. Udělat se dá buď na grilu, nebo se dá jíst sušená, připravená ke konzumaci vcelku, nebo se z ní dělá prášek, který je přísadou zmíněného ramenu. Také se někdy přidává coby speciální příchuť do nápoje saké.

Foto: 20th Century Fox

Vetřelec 3

I když se u warasubo o kráse moc mluvit nedá, stala se ryba nakonec u Japonců natolik populární, že se objevila v propagačním videu, které má za cíl nalákat turisty do regionu.

Reklama

Výběr článků

Načítám