Hlavní obsah

Mořská želva uplavala rekordních 35 400 kilometrů

Novinky, mat

Všechny vytrvalostní plavce planety nechala hluboko v poli poražených australská mořská želva z čeledi karetovitých. Za dva roky od vypuštění do volného moře urazila 35 400 kilometrů, což je neuvěřitelných 48 kilometrů denně, bez jakéhokoli odpočinku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Australské obří akvárium Two Oceans, které se o želvu Yoshi staralo, ji na Twitteru označilo za „suverénního migračního rekordmana“. Zvíře zahájilo svou anabázi v jihoafrickém Kapském Městě 16. prosince 2017. S pomocí nejmodernějších technologií ji pracovníci akvária nespustili z dohledu.

Výzkumníci s nadsázkou také nabídli „oblíbený” přepočet na plavecké bazény. Těch pětadvacetimetrových Yoshi zvládla uplavat 1,5 milionu.

Naposledy se zdržovala v oblasti chráněných útesů Ningaloo v západní Austrálii, které jsou na seznamu UNESCO. Je to místo s jednou z největších rozmanitostí živočichů i rostlin na světě. Žije tam na 500 druhů ryb, tři stovky různých korálů a rejnoci i vzácné želvy. V zimě se tam objevují i keporkakové.

Vědci netuší, kam se Yoshi vydá dál. Zatím si užívá vodu o teplotě 27 stupňů Celsia, kde je dostatek potravy. Možná zamíří do australského Queenslandu, a pokud bude v nastoupeném směru pokračovat, mohla by se stát první známou karetou obecnou, která by proplula třemi světovými oceány, sdělili pracovníci akvária Two Oceans.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám