Hlavní obsah

Modré včely uchvátily Australany

Novinky, Matěj Pálka

Sociální sítě Australanů zachvátily fotografie s modrými včelami. Protinožce okouzlil hmyz, který z Austrálie pochází, řada místních obyvatel se s ním však setkala poprvé.

Foto: Profimedia.cz

Australské modré včely se od těch našich dost liší. Například neprodukují med

Článek

Modře zbarvené včely byly spatřeny ve všech australských státech vyjma Tasmánie. Druh s latinským názvem Amegilla cingulata patří mezi pelonosky.

Od včel medonosných, které známe u nás, se liší v několika věcech. Přestože i modré včely mají žihadla, nebývají agresivní. Dorůstají velikosti zhruba jednoho centimetru. A na rozdíl od našich včel se jedná o samotářské jedince. A také neprodukují med.

Zdá se, že létají o něco rychleji než ostatní včely. V Austrálii jsou odpovědné za 30 procent opylování australských rostlin. Lákavá jsou pro ně zejména rajčata, většinu svého nektaru však sbírají z modrých květů.

Vosy jako vážná hrozba pro letectví? V Austrálii s nimi řeší problémy už několik let

Cestování

Australské modré včely se dožívají zhruba 40 dní, hnízda si hloubí v hlíně a charakteristické jsou pro ně právě modré pruhy. Pomocí nich lze odlišit i samce a samičku. Sameček má pruhů pět, jeho družka o jeden méně.

Modré včely žijí i v městských oblastech, ale nejsou k vidění zcela běžně. Keř, který zrovna opylovávají, byste však poznali už na dálku po sluchu. Včely používají silné vibrace k uvolňování pylu. Keře tak doslova drnčí.

I přesto se s nimi dokonce ani mnozí Australané dosud nesetkali a nyní jsou jimi uchváceni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám