Hlavní obsah

Mladá Australanka ubránila s otcem dům před plameny

Právo, mat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Austrálie

Ani ohlušující rachot požáru, hustý kouř a přízračná naoranžovělá záře plamenů neodradily 19letou Indii MacDonnellovou a jejího otce Shauna od pokusů zachránit jejich dům před ničivým živlem v australské Viktorii. Pětihodinovou bitvu s plameny z farmářské usedlosti Goongerah dívka zachytila na videozáznamu, který je nyní hitem sociálních sítí. Záběry zveřejnil mimo jiné britský deník The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Hasiči s ohněm bojují na stovkách míst. Zde je požár u města Ulladulla (ilustrační foto).

Článek

Plameny přitom v nejkritičtější fázi ohrožovaly stěnu domu ze vzdálenosti necelého metru. S protrženou hadicí se dívce přesto podařil zázrak. Její otec je sice hasič, ale ona přitom žádný výcvik v lokalizaci požárů neměla. Přesto se nevzdala a plameny hasila vodou, která pod nevelkým tlakem tryskala z otvoru v hadici.

Video, na němž je vidět, jak si nasazuje roušku proti zplodinám, doprovází upozornění, že by se lidé neměli sami pouštět do amatérského boje s živlem, i když tentokrát měl dobrý konec. Vesnice Goongerah s asi šedesáti obyvateli zůstává nadále odříznuta, protože přístupové cesty zavalily spadané stromy.

Modelka posílá nahé fotky každému, kdo přispěje na boj s australskými požáry

Koktejl

„Je to apokalypsa“

McDonnellová označila na sociálních sítích situaci za „naprosté peklo“. „Vypadá to tady jako při konci světa. Nebezpečí ohně sice pominulo, ale zase se vyrovnáváme s tím, že jsme odříznuti. Každou minutu tady slyšíte, jak se s rachotem kácejí další a další stromy. Je to hrůza,“ vzkázala.

Obyvatelé Goongerah nemají elektřinu ani mobilní signál a osvětlení či wifi si zajišťují vlastním generátorem. Jiné spojení s vnějším světem nemají a není ani jasné, zda a kdy bude spojení k enklávě obnoveno.

Podobných příběhů jsou podle Daily Telegraphu statisíce. V Batemanově zátoce v Novém Jižním Walesu je bez proudu odříznuto 31 tisíc lidí. I na dalších místech probíhají evakuace nebývalého rozsahu.

Australané bučeli na premiéra: Děláš málo proti ohni!

Svět

Austrálie má přitom dva nejteplejší měsíce roku dosud před sebou a boj s požáry se protáhne i do následujících týdnů. Premiér Viktorie Daniel Andrews minulý čtvrtek vyhlásil v šesti okresech státu stav katastrofy, což je vůbec poprvé v dějinách této části Austrálie.

Rudé peklo nad Austrálií zachytila kamera v kokpitu letadla

Svět

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám