Hlavní obsah

Mince za 140 milionů. Hledači pokladů učinili životní objev

Novinky, pal

Partnerské dvojici Adamu Staplesovi a Lise Graceové z Anglie se povedl životní objev. Během jejich koníčku, kterým jsou procházky s detektorem kovů, se jim podařilo nalézt 2571 stříbrných mincí starých téměř 1000 let.

Foto: Profimedia.cz

Hledačům pokladů se podařil životní objev (ilustrační foto).

Článek

Poklad, který dvojice objevila, má podle odborníků hodnotu zhruba pět milionů liber, tedy zhruba 142 milionů korun. Mince pocházejí z doby krále Harolda II. Godwinsona, což byl poslední korunovaný anglosaský král Anglie.

Harold II. se ujal vlády po smrti svého předchůdce Eduarda III., vládl od 5. ledna 1066 do své smrti 14. října 1066. Padl v bitvě u Hastingsu, kde byl v boji proti Normanům, vedeným pozdějším anglickým králem Vilémem I., střelen do oka šípem.

I vzhledem k tomu, že byl Harold II. králem pouhých sedm měsíců, jsou mince z jeho období mimořádně vzácné. Díky jejich dobrému stavu může mít jedna hodnotu od jednoho do pěti tisíc liber (v přepočtu 28 až 142 tisíc korun).

O odměnu se podělí s majitelem pozemku

Nález, který se britskému páru povedl, je o něco menší než slavný staffordshirský poklad, který v roce 2009 také pomocí detektoru kovu objevil Terry Herbert. Ten tehdy našel více než 3500 kusů zlatých a stříbrných šperků, mince z období Harolda II. jsou však výrazně cennější.

Adam a Lisa našli mince, když v lednu prohledávali nezorané pole v severovýchodním Somersetu. Svůj objev předali Britskému muzeu a o odměnu se podělí s majitelem pozemku.

Muzeum posledních sedm měsíců katalogizovalo a vyhodnocovalo všechny nalezené mince, které mají být veřejnosti představeny koncem srpna.

Podle odborníků byly mince zakopány do dvou až tří let po roce 1066, tedy roce Haroldovy smrti. Na svou dobu se prý jednalo o obrovský poklad. Majitel jej pravděpodobně chtěl ukrýt, ale zemřel dřív, než si ho stačil vyzvednout.

Hobby s neblahou reputací

Na hledače pokladů lze narazit i v České republice, ne všichni však ctí pravidla a pohybují se na hraně zákona – chovají se třeba nešetrně ke krajině nebo vzácné nálezy neohlašují, čímž archeologové a historici přicházejí o důležité poznatky.

Asi nejdůležitějším pravidlem tohoto „sportu“ je právě všechny nálezy hlásit, dokumentovat a zaměřovat jejich polohu. Pokud lovec objeví místo, kde se nachází „pokladů“ více, měl by jejich vytažení nechat na profesionální archeology a do místa sám více nezasahovat.

V České republice je zároveň zakázáno hledání na místech archeologických nalezišť. Hledač, který se do něčeho takového pustí, se chová nejen nevhodně, ale také nelegálně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám