Hlavní obsah

Tapiserie z Bayeux ve vědecké knihovně

Novinky, Marcela Stehlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě pořádá pravidelný přednáškový cyklus pro veřejnost Knihovnické středy. V rámci prvního setkání se uskuteční přednáška Marka Zágory, jejímž tématem bude Tapiserie z Bayeux. Akce se uskuteční 24. ledna v 16.00 ve studovně.

Foto: Z archivu Marka Zágory.

Tapiserie z Bayeux

Článek

Tapiserie z Bayeux je jednou z nejvýznamnějších uměleckých památek 11. století. Ve skutečnosti se nejedná o tkaný nástěnný koberec, ale o téměř sedmdesát pět metrů dlouhou a asi půl metru širokou výšivku, na níž jsou zobrazeny hlavní historické události normanské invaze do Anglie.

Zároveň se před námi otevírá život středověké společnosti plný dnes již těžce vysvětlitelných gest a symbolů, z nichž jsou některé podobně záhadné jako samotný vyšívaný pás.

Přednáška přiblíží nejen historii ovládnutí Anglie Normany v čele s Vilémem Dobyvatelem, ale zároveň i příběh samotné tapiserie, která byla v roce 2007 zapsána jako dokumentační památka na seznam UNESCO Paměť světa.

Vstup na přednášku je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám