Hlavní obsah

Mince připomínající zavraždění Caesara se prodala za rekordních 81 milionů korun

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Drobná zlatá mince s portrétem Marca Iunia Bruta na jedné straně a se dvěma dýkami na straně druhé se na konci října stala nejcennější starověkou mincí na světě. Byla vydražena za 3,5 milionu dolarů (81,2 milionu korun), a překonala tak rekord z roku 2012, kdy byl prodán řecký zlatý statér za cenu 3,25 milionu dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Mince připomínající zavraždění Julia Caesara byla vydražena za rekordní sumu.

Článek

Minci získal v londýnské aukci organizované společností Roma Numismatics minulý čtvrtek anonymní kupec. Předtím byla držena v soukromých sbírkách a je považována za „svatý grál“ všech sběratelů mincí.

Mince připomínající zavraždění Julia Ceasara v roce 44 před naším letopočtem byla vyražena o dva roky později. Jednu stranu zdobí portrét Marca Iunia Bruta, politika a jednoho z iniciátorů spiknutí proti Caesarovi. Jeho zavraždění na druhé straně připomínají dvě dýky a nápis „Eid Mar“. Tedy latinskou zkratku znamenající březnové idy – den, kdy byl Caesar zavražděn (den odpovídá dnešnímu 15. březnu).

Foto: Profimedia.cz

Mince s vyobrazením Marca Iunia Bruta vznikla v roce 42 před naším letopočtem. Ve stejném roce jako Brutus zemřel.

„Nejsem překvapen, že tahle mince překonala světový rekord,“ uvedl Mark Salzberg, předseda společnosti Numismatic Guaranty Corporation.

S podobným tématem se dochovala asi stovka stříbrných mincí, ovšem na světě jsou známé pouze tři zlaté. Jedna je vystavena v Britském muzeu, druhá je v majetku Deutsche Bundesbank, centrální německé banky, o existenci třetí se pouze spekulovalo, dokud se ji soukromý sběratel nerozhodl prodat.

Kostra postrachu druhohor se vydražila za tři čtvrtě miliardy

Koktejl

„Je to mistrovské dílo, i po dvou tisících letech ve skvělém stavu. Mnoho z nás si myslelo, že se prodá za miliony, a to se také stalo,“ dodal Salzberg.

Předchozí rekord držel řecký zlatý statér pocházející z antického města Panticapaeum ležícího kdysi na pobřeží Krymu. V roce 2012 byl statér vydražen za 3,25 milionu dolarů (75 milionů korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám