Hlavní obsah

V USA potvrdili rekordní blesk, táhl se přes tři státy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordně dlouhý blesk o délce 768 kilometrů, který se objevil v dubnu 2020 ve Spojených státech, se podařilo díky satelitním záběrům zachytit pracovníkům Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA). Rekord nyní potvrdila i Světová meteorologická organizace (WMO).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V USA zaznamenali nejdelší blesk na světěVideo: AccuWeather, Reuters

 
Článek

Na satelitním snímku je vidět bouřkový komplex, který se 29. dubna 2020 objevil v jižní části Spojených států.

Nejdelší jednotlivý blesk měřil v horizontální vzdálenosti 768 kilometrů a protáhl se přes Texas, Louisianu a Mississippi, uvedla v pondělí prostřednictvím agentury AP Světová meteorologická organizace.

Další rekord potvrdila WMO nad Uruguayí a Argentinou, kde jeden blesk trval 17,1 sekundy, čímž byl pokořen dosavadní rekord 16,7 sekundy.

Že blesk neudeří dvakrát na stejné místo? Tenhle se trefil jedenáctkrát

Koktejl

„Tyto dva rekordy jsou skutečně mimořádné,” uvedl zpravodaj WMO pro extrémní meteorologické jevy Randall Cerveny.

Blesky totiž obvykle netrvají déle než jednu sekundu a neměří více než 15 kilometrů.

Předchozí dva rekordy WMO potvrdila v Latinské Americe. Nejdéle trvají blesk zaznamenali v březnu 2019 v Argentině a oblohu rozzářil na 16,73 sekundy. Nejdelší blesk byl zaznamenán na konci října 2018 v Brazílii a měřil 709 kilometrů.

Ani při tak mohutných přírodních jevech nikomu nehrozilo žádné nebezpečí, k oběma rekordním bleskům totiž došlo několik tisíc metrů nad zemským povrchem, a to v oblastech, které jsou jako jedny z mála na světě „náchylné“ k těmto výjimečným jevům.

Reklama

Výběr článků

Načítám