Hlavní obsah

Merkur navštívila obří mimozemská loď, šílí nadšenci nad snímky NASA

Novinky, Markéta Klánská

Nadšenci, kteří hledají jakékoli důkazy o mimozemských civilizacích, mají před sebou od počátku prosince novou záhadu. Na vědeckých záběrech z vesmíru se totiž v blízkosti planety Merkur objevil gigantický objekt. Mohlo by jít o mimozemskou loď? To je otázka, kterou si nyní klade mnoho lidí.

Článek

Sekvence snímků sluneční erupce, které pořídil heliosférický teleskop Imager-1 americké vládní agentury NASA, odhaluje v blízkosti Merkuru záhadné těleso. Objevilo se právě ve chvíli, kdy uvolněná sluneční plasma dosáhla od koróny až k první planetě naší sluneční soustavy.

Objekt se velikostí podobá sousednímu Merkuru. Vědci z NASA jsou tedy přesvědčeni, že se jedná pouze o výsledek toho, jakým způsobem jsou jednotlivé snímky z teleskopu zpracovávány.

Video na internet 3. prosince nahrál uživatel siniXster spolu s komentářem: „Objekt je cylindrický na všech stranách a uprostřed má strukturu. Mně to rozhodně připadá jako plavidlo, které je zjevně jinak zakryté.“

Vědci porovnali snímky, aby prokázali svou teorii

Experti přesto trvají na tom, že se v naší sluneční soustavě žádné mimozemské lodě neschovávají. Snímky z teleskopu navíc prošly i analýzou Námořní výzkumné laboratoře Spojených států. Inženýr Nathan Rich vysvětlil, že jde ve skutečnosti o obrázek Merkuru z předchozího dne.

Aby se o tom vědci přesvědčili, porovnali snímek z 1. prosince s dalším z předchozího dne. Odečetli pak všechny objekty, jejichž poloha se shodovala. Touto cestou snadno odstranili hvězdy. Ačkoli je odečítání v případě pohyblivých objektů obtížnější, podařilo se vědcům dokázat, že jde na obou snímcích o stejný objekt, který jen o kousek změnil polohu.

Záhadu způsobilo zpracovávání obrázků

„Celou tu záhadu způsobilo zpracovávání obrázků. Ani náhodou nemůže jít o mimozemskou loď velikosti Merkuru, protože Merkur je o něco větší než náš Měsíc, takže bychom o podobném objektu museli už vědět,“ vysvětlila deníku The Daily Mail doktorka Heather Couperová, která se specializuje na astronomii.

Reklama

Výběr článků

Načítám