Hlavní obsah

Medvídě se skamarádilo s turisty, nechalo se i fotit. Utratili ho

Novinky, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mládě medvěda černého muselo být v americkém státě Oregon utraceno poté, co si podle místních ochranářů příliš zvyklo na lidský kontakt. Turisté mu nejprve nechávali jídlo, postupně se však medvěd s nimi spřátelil natolik, že si s nimi měl podle serveru Daily Mail pořizovat i selfie.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mládě museli ochranáři zastřelit poté, co si příliš navyklo na lidský kontakt. Turisté mu často nechávali podél cest zbytky jídel, medvídě se tak postupně přestalo lidí bát, a dokonce jim začalo i pózovat na fotkách.

Informaci o medvíděti, které se pohybuje v blízkosti oblíbené turistické oblasti u jezera Hagg ve státě Oregon, dostali policisté z okresu Washington County začátkem června právě i ze sociálních sítí, kde lidé společné fotky s medvědem sdíleli.

Policisté se mládě nejprve snažili odehnat zpátky do přírody, medvěd se však v blízkosti lidí pohyboval i nadále. Proto si na pomoc pozvali odborníky. Ti se nejprve snažili medvěda odchytnout a přemístit do odlehlejší oblasti. Medvěd však neprojevoval žádné známky plachosti, což naznačovalo problém.

„Bylo velmi jasné, že si medvěd na lidi navykl,“ řekl místnímu webu OregonLive biolog Kurt License. „Kvůli tomu začal být pro lidi zdravotním i bezpečnostním rizikem, které bylo třeba odstranit,“ dodal. V tomto případě tak možnost přemístění nepřipadala v úvahu.

Rychle ztrácí plachost

Na jejich doporučení tak museli policisté mládě utratit, o čemž následně informovali na sociální sítí. Veřejnosti také zdůraznili, že divocí medvědi se nesmějí krmit, jelikož rychle ztrácejí plachost a mohou se stát hrozbou pro lidi.

„Jsme smutní z toho, že to muselo skončit takto,“ uvedl zástupce šerifa okresu Washington County. „Nikdo samozřejmě nechce střílet medvědy, zejména pokud mají mnoho fanoušků. Ale myslím si, že za to mohl právě lidský kontakt, který nakonec vedl k tomuto tragickému konci,“ dodal.

Od roku 2000 byly ve státě Oregon registrovány tři případy napadení medvědem, v jiných částech Spojených států jsou běžnější. Kvůli tomu věnují místní autority zvýšenou pozornost aktivitám medvědů.

Každoročně musí několik z nich utratit, protože si příliš zvykli na kontakt s lidmi. Zvláště tragický byl rok 2007, kdy bylo úřady zastřeleno sedm černých medvědů, dalších třicet pak zabili přímo obyvatelé, jelikož oregonský zákon lidem na jejich pozemku střelbu na medvěda povoluje.

Medvěd baribal, přezdívaný i medvěd černý, je středně velký druh medvěda, který se běžně vyskytuje po celé Severní Americe. Jedná se o všežravce, který obývá hustě zalesněná území. K lidským obydlím se vydává výjimečně při hledání potravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám