Hlavní obsah

Mattel vyrobil panenku podle vědkyně, která stojí za vakcínou AstraZeneca

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký výrobce hraček Mattel vyrobil panenku Barbie podle vědkyně, která stojí za vakcínou proti covidu-19 společnosti AstraZeneca a Oxfordské univerzity. Panenka je součástí kolekce pěti modelů, které firma vytvořila na počest lékařek a výzkumnic bojujících proti pandemii covidu-19. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Sarah Gilbertová s panenkou od Mattela.

Článek

„Přeji si, aby moje panenka dětem ukázala profese, o kterých možná nevědí, jako je vakcinologie,“ uvedla vědkyně Sarah Gilbertová.

Vakcinoložka začala v oxfordských laboratořích vyvíjet přípravek na začátku roku 2020, kdy se koronavirus SARS-CoV-2 poprvé objevil v Číně. Její vakcína od Oxfordu/AstraZeneky je nyní podle BBC nejpoužívanější očkovací látkou na světě, dávky dostalo přes 170 zemí.

„Chci inspirovat nové generace dívek ke kariéře v oborech přírodních věd a doufám, že děti, které mou Barbie uvidí, si uvědomí, nakolik je kariéra ve vědě důležitá pro svět kolem nás,“ uvedla Gilbertová, které její zmenšená verze nejprve připadala velmi zvláštní.

Foto: Profimedia.cz

Kromě Gilbertové se panenek dočkaly i další vědkyně a výzkumnice.

Kromě Gilbertové si zvěčnění v podobě zhruba 30 centimetrů velké panenky podle stanice Sky News vysloužily i sestra na pohotovosti v New Yorku Amy O'Sullivanová, která ošetřovala tamního prvního pacienta s covidem-19, lékařka Audrey Cruzová z Las Vegas a torontská psychiatrička Chika Stacy Oriuwaová, které bojovaly proti diskriminaci a rasismu.

Wimbledon zatleskal vestoje britské vědkyni, která vyvinula AstraZeneku

Zahraniční

Panenku dostala rovněž výzkumnice Jacqueline Goes de Jesusová, jež vedla tým sekvenující genom brazilské varianty covidu-19, a doktorka Kirby Whitbyová, spoluzakladatelka společnosti, jež vytvořila pratelné a znovupoužitelné chirurgické pláště pro doktory.

Hračkářský gigant Mattel v posledních letech vydal několik sérií panenek Barbie, kterými reaguje na kritiku, že vytváří nerealistické ideály ženské krásy. Společnost nyní nabízí širokou škálu panenek různých odstínů pleti a typů postav, jež mají přesah oproti původnímu modelu z roku 1959. Tehdejší první panenka na sebe vzala podobu blonďaté a štíhlé bělošky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám