Hlavní obsah

Mars nejjasnější na obloze

– PRAHA
Právo, Václav Pergl

V těchto dnech je Mars nejjasnější planetou na noční obloze. Nachází se na opačné straně Země než Slunce. A po dvou letech je Zemi nejblíže - necelých 70 miliónů kilometrů.

Článek

"Vidět bude ještě několik týdnů, ale kvůli podzimnímu zamračenému počasí je lepší s pozorováním neotálet," řekl Právu v pondělí Pavel Suchan z Astronomického ústavu akademie věd.

Večer se Mars vynoří na východě jako jasný objekt, o půlnoci bude vrcholit nad jihem a k ránu se na západě schová za obzor. Má načervenalý odstín. "Zdaleka ovšem není rudý, jak se někdy vzletně říká. Proto ve starověku hvězdáři viděli v Marsu Boha války - symbolizoval oheň a krev," řekl Pavel Suchan.

Jeho kolega Pavel Příhoda z Hvězdárny a planetária Hl. m. Prahy tvrdí, že v dalekohledu uvidíme Mars jako načervenalý kotouček s několika temnými útvary a bělavou polární čepičkou. Sledovat ho ale můžeme i bez dalekohledu.

"Mars je ze všech známých těles Zemi nejpodobnější. Jeho sluneční den trvá jen o 40 minut déle než náš. Má rotační osu nakloněnou skoro stejně jako Země a proto se na jeho povrchu střídají roční doby. Ty jsou ovšem delší, protože Marsův rok je také delší - 687 pozemských dní," uvedl Příhoda.

Dodal, že planetu obklopuje čile proudící ovzduší. Povrch se podobá pozemské polární pustině a jako na poušti má písečné přesypy. Hledání života na Marsu zatím výsledky nepřineslo.

A kdy opět uvidíme Mars tak dobře jako nyní? Bude to na Štědrý den v roce 2007.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám