Hlavní obsah

Lidé se styděli přeložit černochovi urážlivou zprávu

Novinky, vps

Litevské Centrum pro lidská práva provedlo zajímavý experiment ukazující, jak se lidé postaví k projevu rasismu. Cílem pokusu bylo povzbudit lidi, aby nebyli lhostejní vůči takovému chování.

Lidé se zdráhali přeložit černochovi rasistickou zprávuVideo: svetimageda.lt

 
Článek

Autoři experimentu uspořádali casting na reklamu a zájemce, kteří na něj přišli, usadili do čekárny, kde už seděl muž černé pleti. Ten se je vždy anglicky zeptal, zda by mu nemohli přeložit zprávu, kterou mu někdo napsal v litevštině na jeho facebookový profil, protože on do Litvy přijel teprve nedávno a nezná jazyk.

Ve skutečnosti se žádný casting nekonal, byla to jen záminka a natáčení probíhalo už v domnělé čekárně. Skryté kamery zachycovaly reakce lidí. Zpráva, kterou měli přeložit, totiž byla velmi urážlivá a rasistická.

Všichni dotázaní se styděli, s překladem měli problém a z jejich výrazů bylo vidět, že je jim muže líto a soucítí s ním. Někteří se mu pak za zprávu omlouvali.

Video vzniklo jako součást propagace internetové příručky, která Litevcům radí, jak se mají chovat, když se setkají s projevy rasismu, homofobie nebo šikany, a to jak na internetu, tak třeba i ve školách nebo dalších oblastech života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám