Hlavní obsah

Legendární pizzerie zavřela, na poslední pizzu čekaly tisíce lidí

Kvůli pandemii nadobro skončila po celém světě řada známých i neznámých restaurací. Pizzerie v jedné z torontských čtvrtí nepatří mezi nablýskané luxusní restaurace. Obyčejný podnik však fungoval dlouhých 63 let a získal si srdce mnoha generací lidí z blízkého i dalekého okolí. Řada z nich si proto nechtěla nechat ujít příležitost na poslední pizzu.

Legendární pizzerie zavřela, na poslední pizzu čekaly tisíce lidí

Pro brzy dvaaosmdesátiletého majitele pizzerie Vesuvio Pizzeria & Spaghetti House v torontské čtvrti Junction byla koronavirová krize posledním „hřebíčkem do rakve“. Tedy alespoň co se týče jeho podnikání.

Restauraci si spolu se svými bratry a otcem otevřel Ettore Pugliese coby devatenáctiletý mladík. Podnik se snažil vést dlouhých 63 let. Jenže poslední dobou byl problém udržet podnik nad vodou a po vypuknutí pandemie se to ukázalo jako nemožné.

„Bylo příliš těžké řešit problémy s dodavateli, všechny hosty držet dva až tři metry od sebe, prostě toho bylo hodně,“ uvedl Pugliese. V neděli se tak v restauraci vařilo naposledy. K výdejnímu okénku si v neděli přišly stoupnout stovky, podle agentury Newsflare i tisíce lidí. Na všechny se tak bohužel nedostalo.

Vzhledem k tomu, že lidé dodržovali bezpečné rozestupy, se fronta táhla neuvěřitelně daleko.

Krabici od pizzy si nechá zarámovat

První ze zákazníků byl obsloužen po třetí hodině odpoledne, kdy restaurace otevřela. „Cestoval jsem sem dvě hodiny z Muskoky,“ uvedl Kevin Harell, který čekal ve frontě čtyři hodiny.

„Moje rodina se sem přestěhovala v šedesátém druhém, a to je i rok, kdy jsme odtud měli první pizzu,“ popsal Harell. Podobné vzpomínky má většina lidí, která v neděli frontu stála. S místní pizzou vyrostli nejen oni, ale v řadě případů i jejich rodiče.

Pro Puglieseho je to těžké loučení, ve svém věku a po třech bypassech patří do rizikové skupiny, a tak se svými zákazníky nemohl rozloučit osobně. „Budou mi chybět, chtěl bych jim poděkovat a všechny obejmout,“ vzkázal jim alespoň na dálku.

Jeho bratři ani otec už nežijí a v poslední době se o chod podniku starala především jeho dcera, která v pizzerii pracovala 28 let. Že by se v této těžké době pokoušela podnik uživit sama, o tom nepřemýšlela.

„Je to vyčerpávající způsob života, nemáte víkendy, večery s rodinou. Taky mě chtějí vidět,“ uvedla Paola. Až pandemie pomine, pizzerie už se znovu neotevře a tisícům lidí zbydou jen vzpomínky. „Až ty pizzy sním, jednu z krabic si nechám zarámovat,“ má jasno Kevin Harell.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků