Hlavní obsah

Lední medvědice Cora v Brně své narozené mládě možná sežrala

Právo, Miroslav Homola
Brno
Aktualizováno

Lední medvědice Cora, která se v roce 2007 proslavila porodem a odchováním dvojčat, po poledni zalezla do porodního boxu. Krátce před 16. hodinou porodila první mládě. Narození mláděte potvrdil i ředitel zoo Martin Hovorka. Podle původních informací medvědice později mládě sežrala, to však ochranáři nevědí jistě. Stejně tak není jasné, zda se Coře narodilo mláďat více.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Medvědice Cora těsně před tím, než se před veřejností ukryla do „porodního brlohu,“ kde by mohla během několika dnů vrhnout mláďata

Článek

Krátce před 19. hodinou na záběrech z kamery, kterými zaměstnanci zoo porod sledovali, mládě nebylo vidět. Podle původních informací medvědice mládě sežrala a neočekávalo se, že by nějaká další měla přijít na svět.

Podle Hovorky krátce nato medvědice usnula.

Cora začala rodit podle záběrů z infračervené kamery krátce před čtvrtou v úterý odpoledne. Protože však ochranáři přímo k medvědici nesmějí, informace o celém porodu jsou jen domněnkami.

„To, co se předpokládalo, že je mládě, které sežrala, mohla být jen placenta. Ze záběrů infračervené kamery není zřejmé, co sežrala," řekl Novinkám Hovorka. Není tak jasné, kolik mláďat se Coře narodilo a zda jich bylo více než jedno.

Na záběrech z kamery je vidět jediné mládě.

"V současnosti má medvědice mládě na předních tlapách a olizuje je. Co bude v příštích 12 hodinách, není jasné,“ řekl Novinkám Hovorka.

Mládě nebylo slyšet

„Doba porodu nás nepřekvapila, předpokládali jsme, že to může v těchto dnech být. U medvědů se nedá nikdy určit, ani zda je skutečně oplodněná, natož určit termín porodu, ovšem mnohem vážnější je fakt, že jsme mládě po porodu neslyšeli. Nevíme, co s ním je," řekl Právu Hovorka krátce po porodu.

"Medvědice byla rovněž v pozici, která teoreticky naznačovala, že by měla v porodu pokračovat. Leží na boku a nohu má nataženou dopředu. Teď nám ale nezbývá nic jiného než čekat. A doufat, že si příroda poradí k radosti nás všech,“ uvedl Hovorka.

Odchov je komplikovaný

Porod i odchov ledních medvědů je vždy velmi komplikovanou záležitostí, a tak se nelze divit, že přímý přenos webové kamery, kterou má Cora v brlohu, byl v Brně stále sledovanějším programem. Bezprostředně po zahájení „vysílání“ se do jeskyně o velikosti zhruba tři krát čtyři metry podívaly hned asi 4000 diváků a jejich počet stále stoupá. Vysílání lze najít na stránkách www.zoobrno.cz.

„Vzhledem k množství účastníků a dostupných technických možností se však musí diváci občas obrnit trpělivostí. Někdy trvá i několik desítek vteřin, než obraz, který je pořizován infračervenou kamerou, naběhne,“ omlouval se před porodem Hovorka. V Brně měli pro případ komplikací, pokud by matka medvíďata odmítla, připraveny i dva „lidské“ inkubátory.

V souvislosti s převozem pražského gorilího mláděte k pokusu umělého odchovu do Německa však i v Brně vznikají otázky, zda přírodě za každou cenu pomáhat umělým odchovem, nebo nechat vývoj přirozenému průběhu. Cora má totiž za sebou tři neúspěšné a jeden úspěšný porod, kdy zahradu proslavila právě medvíďaty Billa a Toma. Pokud medvědice mláďata nechce, obvykle je sežere, nebo jim nedá napít

Foto: Petr Kozelka, Právo

Medvídci zatím do vody nesmějí, musí jim stačit sprcha od jejich matky.

„S mateřským mlékem se jim do těla musí dostat protilátky do 24 hodin po porodu. V opačném případě se okamžitě mnohonásobně zvýší riziko infekce a my se budeme muset rozhodnout, zda medvíďata matce odebrat a pokusit se je odchovat uměle. Byl by to však poměrně složitý a také nákladný proces, který navíc dává jen malé záruky na kvalitní přežití mláďat. Při umělém odchodu ledních medvědů totiž obvykle umírají takoví jedinci mnohem dříve než při odchovu matkou,“ vysvětlil možná rizika ředitel Hovorka.

Nejznámější tragický případ z poslední doby je z Německa, kdy tlak veřejnosti na umělý odchov Knuta sice vyvolal velký zájem o zahradu v Berlíně, ale medvěd nakonec stejně uhynul a bohužel zemřel i jeho vystresovaný ošetřovatel.

Po porodu bývá medvědice nervózní

Cora byla na porod podle ošetřovatelů dobře připravená. Do brlohu vlezla sama, pomohlo k tomu i výrazné ochlazení a navíc se zvíře velmi dobře do srpna zakrmilo, když Cora přibrala asi 200 kilogramů na váze což je pro úspěšný porod velmi podstatné. Mládě lední medvědice o hmotnosti 400 - 450 kilogramů přitom váží pouhého půl kilogramu a obvykle se rodí dvě až tři.

Po porodu je medvědice velmi obezřetná a rozčílit ji mohou zejména neznámé pachy. Tehdy se může stát, že mláďata - podobně jako v přírodě - sežere. Pravý a nejsilnější mateřský pud se u ní projeví až po několika měsících, kdy je naopak schopna kvůli ochraně potomka zabít každého vetřelce.

Porod z brněnské zoo v přímém přenosu je tentokrát přenášen i se zvukem. Není to samoúčelné. I podle něj totiž chovatelé poznají, zda byla mláďata matkou přijata a dostala včas napít. „Pokud se ozve zvuk, jako když se nastartuje traktor, znamená to, že medvědi spokojeně pijí a to bude tím nejlepším znamením, že by mohlo být vše v pořádku,“ vysvětlil před porodem ředitel.

Reklama

Výběr článků

Načítám