Hlavní obsah

Lední medvěd Umca odjel do bratislavské zoo

Právo, Tereza Sýkorová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Přes dvě a půl hodiny ošetřovatelé v brněnské zoo lákali samce ledního medvěda Umcu na kus hovězího s rybím tukem, aby ho tak dostali do transportní bedny a mohli ho přepravit do Bratislavy. Nakonec veterinář Umcu uspal.

Foto: Právo

Umca za mřížemi dával najevo, že se mu cesta do Bratislavi opravdu nelíbí.

Článek

„Je to pro něj opakovaný transport, už ví, co ho čeká, takže se mu nechce. Vnímá to jako omezení,“ řekl vedoucí zoolog Jiří Vítek. Uspaného medvěda přemístili do transportní bedny, po deseti minutách jej znovu probudili. Při převozu musí být kvůli své bezpečnosti vzhůru.

Pět set čtyřicet kilogramů živé váhy přemisťovalo deset ošetřovatelů. Umca se stěhuje do bratislavské zoo, protože samice Cora je podle předpokladů březí, rodit by měla do měsíce. Samec by mláďatům mohl ublížit.

Před dvěma lety se stala matkou medvíďat Billa a Toma, které pak úspěšně odchovala. Byla to chovatelská senzace - odchov ledních medvědů v zajetí je mimořádně složitý. Na Slovensku se Umca stane jediným ledním medvědem.

Reklama

Výběr článků

Načítám