Hlavní obsah

Krmíte kachny světlým chlebem? Nepomáháte jim, spíše naopak

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hailsham

Pokud patříte k lidem, kteří s příchodem zimy začínají chodit krmit kachny a labutě k řekám a vodním nádržím, vezměte s sebou raději tmavý chléb s co největším množstvím semínek. I trochou sýru jim prý pomůžete daleko více, než světlým chlebem, tvrdí britští biologové. Informoval o tom deník Daily Mail.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Krmení v zimě kachnám pomáhá, nikoliv však světlým chlebem.

Článek

Vodního ptactva si v Anglii váží, a tak nejsou výjimečné případy, kdy hlídač upozorní krmící osoby, že zvířatům příliš nepomáhají. To se stalo i 34leté matce dvou hochů Lise Taplinové. Tu hlídač jezera v Hailshamu v hrabství East Sussex napomenul, že zvířatům světlým chlebem nepomáhá. Ženě řekl, že je to něco takového, jako kdyby dávala svým synům ke každému jídlu hranolky.

"Byla jsem trochu ohromená. Bylo tam obrovské množství kachen a vypadaly hladově. Měli jsme u sebe asi pět velkých plátků světlého chleba, a tak jsme jim ho házeli. Trochu o něj bojovaly, ale vypadalo to, že jim chutná. Poté k nám však přišel hlídač, který právě odklízel odpadky a řekl nám, že jim bílý chléb nedělá dobře," uvedla žena.

"Hlídač dodal, že kdybych jim příště přinesla semínkový chléb, tak jim nejen udělám radost, ale i pomůžu. Řekl mi, že běžný chléb jejich žaludky nedokážou strávit, a tak ho jen naplní, bez toho aby ale zvířata získala nějaké živiny. Když ale chléb obsahuje semínka, tak pro ně začíná mít velký význam. Nejlépe prý ale člověk udělá, když jim hází jen ta semínka či malé kousky sýra," dodala Taplinová.

I britští ochránci přírody s hlídačem souhlasí, ale dodávají, že nebudou lidi nabádat, aby přestali kachny světlým chlebem krmit, jelikož by je také mohli přestat krmit zcela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám