Hlavní obsah

Křičení místo výtěru: Nizozemec přišel s novým testem na covid

Amsterdam

Nizozemský vynálezce přišel s novou metodou testování na koronavirus: místo nepříjemného výtěru z nosu a úst stačí, když testovaní zakřičí nebo zazpívají. Poslouží k tomu vzduchotěsná kabina, ve které částice shromažďuje průmyslová čistička vzduchu. Projekt má zajistit jednodušší a rychlejší testování, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Křičení místo výtěru: Nizozemec přišel s novým testem na covidVideo: Reuters

 
Článek

"Pokud máte koronavirus a jste infekční a křičíte a ječíte, šíříte desítky tisíc koronavirových částeček," uvedl autor metody Peter van Wees. Zařízení zkoušel poblíž jednoho z oficiálních testovacích center na okraji Amsterdamu na zrovna otestovaných zájemcích.

"Zakřičet si je vždycky skvělé, tedy když vás nikdo neslyší," okomentovala metodu pětadvacetiletá Soraya Assoudová. Na test si zašla kvůli chystanému výletu do Španělska, ke kterému je nutný jeho negativní výsledek.

Virus ve van Weesově zařízení podle velikosti identifikuje speciální měřič, celý proces trvá zhruba tři minuty. Užitečné by to mohlo být na místech s velkým počtem lidí jako jsou koncerty, letiště, školy či kanceláře.

Nizozemsko prověřuje řadu testovacích strategií a rychlou a funkční metodu by uvítalo, uvedl mluvčí Nizozemského národního institutu veřejného zdraví (RIVM). Úřady však podle něj zatím nemohou odhadnout, nakolik je zařízení úspěšné při odhalování nakažených jedinců, jelikož o něm nemají dostatek informací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám