Hlavní obsah

Kovbojové z Trutnovska byli na zdivočelé krávy krátcí

Honákům z Trutnovska se nepodařilo pochytat stádo zdivočelých krav a býků, které koncem minulého týdne plánovali nahnat s koňmi jako v časech Divokého západu. Novodobí kovbojové strávili pod širákem na polích a pastvinách mezi Horním Žďárem a Hajnicí polovinu mrazivého víkendu. Po změně taktiky chtějí zkušení honáci v boji se stádem pokračovat.

Foto: Zdeněk Beránek

Část stáda, které honáci pronásledovali

Článek

Slibné šance jim časně ráno nabídl vizuální kontakt dvojice honáků se stádem na vzdálenost pětatřiceti metrů. Skot, jenž si osvojil zákony volného pohybu v přírodě, ovšem zmizel dřív, než se v terénu rozmístěná šestice kovbojů stačila zformovat a efektivně zasáhnout.

„Skryl je les, který dobře znají a odkud není možné je dostat do otevřeného terénu, kde bychom si mohli s nimi poradit. Napočítali jsme jich tentokrát devět, oproti třinácti z minulého víkendu, kdy jsme si přijeli před ostrou akcí obhlédnout terén. Zbytek ale mohl zůstat někde v zákrytu,“ popsal šéf kovbojů z Nového Bydžova Zdeněk Beránek.

Zdivočelý dobytek z Trutnovska pochytají kovbojové

Domácí

Honáci boj se stádem nevzdávají. „Není všem dnům konec. Terén už známe, stejně dobře jako stádo vedené zřejmě velmi chytrou vůdčí krávou. Tu se nám podařilo identifikovat, což je velmi důležité. Brzy se bohatší o čerstvé zkušenosti vrátíme,“ podotkl Beránek, který spolu s kolegy v pondělí dolaďoval taktiku příštího zásahu proti bezprizornému skotu.

„Připravíme ohradu, kam by se mohl stáhnout za návnadou sena a voňavé senáže,“ prozradil Beránek.

Ohrožují místní řidiče i zemědělce

Stádo chované na maso z bývalé ekofarmy z Horního Žďáru u Trutnova se možná dva roky volně pohybuje v členitém, zčásti zalesněném terénu o desítkách čtverečních kilometrů.

Zvířata, jež se přesouvají hlavně v noci, představují riziko pro frekventovanou silnici z Jaroměře do Trutnova. Střet s dobytčetem zatím odnesly pouze plechy čtyř vozidel, naposledy koncem minulého týdne, kdy kolizi s dodávkou nepřežilo odhadem dvousetkilové tele.

V Trutnově uteklo stádo krav, nehody se hromadí

Krimi

Dobytek, jehož majitel vloni zemřel, působí nemalé škody myslivcům a zemědělcům za sebou nechává zdevastované zahrady. „Každé stádo je jiné. Jinak se pracuje s dobytkem, co zrovna uprchl, a jinak s kusy, které poznamenal dlouhodobý pobyt ve volné přírodě. Tohle stádo, ačkoliv se nejeví agresivně, spíše plaše, se nabyté svobody nehodlá vzdát,“ míní Beránek.

Krávy spolu s dvěma býčky skončí, vyjma březích kusů, po odchytu nejspíš na jatkách. „Nedovedu si představit jejich další chov. Ohrada, kde by zvířata byla umístěna, by musela být opravdu bytelná,“ poznamenal Beránek.

Reklama

Výběr článků

Načítám