Hlavní obsah

Zdivočelý dobytek z Trutnovska pochytají kovbojové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stádo zdivočelého dobytka z Trutnovska se chystají pochytat moderní kovbojové. Muži na koních s dlouholetými zkušenostmi s chovem hospodářských zvířat plánují v okolí Horního Žďáru zasáhnout koncem týdne jako v časech Divokého západu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Pokud zvířata objevíme, tak nemají šanci. Stádo jsme už vystopovali a zmapovali cesty, kudy chodí. Šlo o třináct krav, z nichž některé byly březí, dva býky a jedno možná dvousetkilové tele. Číslo nemusí být konečně. Stádo jsme objevili v těžko přehledných kaskádách. Příště chceme využít dron,“ plánuje šéf kovbojské party z Nového Bydžova na Královéhradecku Zdeněk Beránek.

Dobytek přivyklý životu v divočině o rozloze několika čtverečních kilometrů ohrožuje řidiče na frekventované komunikaci z Jaroměře do Trutnova, vyžírá myslivcům krmelce, ničí lesy a pole. „Poslední měsíc došlo ke třem nehodám způsobených střetem s krávou. Mrtvé ani zmrzačené zvíře jsme v okolí nehody nenašli, tak to asi přežila,“ konstatovala policejní mluvčí Šárka Pižlová.

V Trutnově uteklo stádo krav, nehody se hromadí

Krimi

Stádo, které se pohybuje v členitém, zčásti zalesněném terénu, kde se léta úspěšně množí, zůstalo po loňském úmrtí majitele někdejší ekofarmy z Horního Žďáru bezprizorné. Zvířata před několika dny z ohrady utekla.

Dědicové farmy o prokleté dědictví příliš nestojí. Břemene toulavého stáda se chtěli zbavit nejjednodušším způsobem. Zvířata požadovali postřílet. „Zasáhnout by mohla myslivecká stráž. Myslivci do toho nepůjdou. Museli by platit kafilérii v řádech statisíců korun,“ přiblížil Vendelín Žačok z odboru životního prostředí radnice v Trutnově.

Poražený dobytek vyváží Británie ke zpracování do EU, v zemi chybí řezníci

Evropa

Dobytek neumožňuje jednoduše postřílet na rozdíl od mysliveckého veterinární zákon. „Majitelé navrhli zdivočelá zvířata postřílet. Kráva je hospodářské zvíře a nelze ho jen tak odstřelit jako jelena. Maso zastřelených zvířat by skončilo bez užitku v kafilérii,“ tvrdí šéf královéhradeckých krajských veterinářů Aleš Hantsch.

Šanci likvidace zdivočelého dobytka v souladu s předpisy vidí Petr Červený, starosta Hajnice, kam Horní Žďár místopisně spadá, i dědicové stáda v zásahu kovbojů.

„Víme, jak na to. Jde však o živá zvířata, u nichž nikdy nevíte, co udělají. Máme jezdce, potřebný počet pěšáků a techniku. Zvířata uspat není možné, na patnáct metrů se k nim nikdo nepřiblíží. Bude nutné odhadnout úmysl vůdčího kusu, což bývá nejzkušenější kráva, a podle toho rychle jednat. Do lasa je chytit nelze, to by strhla koně. Nezbývá než klasická naháněčka,“ prozrazuje Beránek taktiku odchytu zdivočelých zvířat, která by měla skončit v bytelné ohradě nebo rovnou na jatkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám