Hlavní obsah

Kocovina je nemoc, rozhodl německý soud

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soudní dvůr ve Frankfurtu vydal zvláštní rozhodnutí, které by na první pohled mohlo potěšit všechny pijany. Kocovinu je třeba podle rozhodnutí soudu chápat jako nemoc. Celý případ se však netočil kolem případné pracovní neschopnosti, ale zákona o potravinách.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Soud ve Frankfurtu řešil případ nejmenovaného výrobce instantních nápojů, které měly fungovat jako lék na kocovinu. O případu informoval server britského listu The Guardian.

Problémem je to, že německý (stejně jako český) zákon stanoví, že výrobce potravin a nápojů nesmí oficiálně svým výrobkům přisuzovat účinky, které předcházejí nemocem nebo je léčí či zmírňují.

V případě nápojů, které jsou lékem na kocovinu, tedy stál soud před rozhodnutím, zda je kocovina nemoc. „Nemocí se rozumí i malé či dočasné odchylky od normálního stavu či normální aktivity lidského těla,“ stojí v rozhodnutí soudu.

Takové odchylky zahrnují i únavu, nevolnost či bolesti hlavy, tedy příznaky typicky spojované s kocovinou a právě tyto příznaky slibovaly výrobky nejmenované firmy odstraňovat.

Rozhodnutí soudu přišlo krátce po sobotním zahájení legendárního svátku piva, mnichovského Oktoberfestu.

Reklama

Související články

Nejlepší potraviny na léčbu kocoviny

Výživné jídlo sice nevymaže žádné nežádoucí vzpomínky související s alkoholovými excesy, ale existuje několik druhů potravin, které pomohou urychlit zotavení...

Jde to i bez prášků aneb Jak se zbavit kocoviny

Období před Vánoci a Silvestrem je plné nejrůznějších firemních večírků, oslav, přátelských posezení či dýchánků. O to těžší je pak po prohýřeném večeru...

Výběr článků

Načítám