Hlavní obsah

Když velryby tančí. Fotograf natočil keporkaky při dovádění v moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevšední podívaná se naskytla fotografovi Davidu Edgarovi. U pobřeží tichomořského státu Tonga se mu před dvěma lety podařilo natočit keporkaky při nejrůznějších akrobatických prvcích a otočkách, které připomínaly elegantní tanec. Snímky i video ovšem zveřejnil poprvé až nyní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Velryby předváděly akrobatické kouskyVideo: Caters News/Edgar Pacific Photography, AP

 
Článek

Jednatřicetiletý Australan ze Sydney se specializuje právě na focení podmořského života během freedivingu, tedy potápění bez kyslíkového přístroje. Před dvěma lety se mu naskytla výjimečná příležitost natočit keporkaky, kteří kolem něj u pobřeží Tongy kroužili. Velryby se poté začaly předvádět a takřka tančit.

„Vyjel jsem se svou ženou Alice na malé loďce hledat velryby. Oba se věnujeme posledních sedm let freedivingu,“ řekl Edgar serveru Daily Mail a doplnil, že tentokrát se mu podařilo dostat se do blízkosti konkrétně dvou keporkaků.

„Jeden spal u dna a druhý dováděl téměř u hladiny. Obyčejně se mladší jedinci zajímají o lidi ve vodě, zatímco ti starší jsou rádi, že mohou odpočívat,“ uvedl Edgar. „Byli uvolnění a opravdu zvědaví, neuvěřitelná zkušenost.“

Vědci věří, že objevili nový druh velryby

Koktejl

Fotograf snímky i video pořídil už v září roku 2019, zveřejnil je ovšem teprve letos. Ihned si díky nim vysloužil pozornost na sociálních sítích.

„Opravdu se mi líbí, jak fotografie i video vystihují jejich unikátní osobnost. Tihle konkrétní keporkaci byli hraví a dovádění pod hladinou si evidentně užívali,“ vysvětlil Edgar s tím, že některé velryby ihned odplují, když ve vodě spatří člověka.

„Je skvělé, že mohu svoji vášeň pro velryby a podmořský život sdílet s lidmi i online,“ uzavřel fotograf.

V Austrálii vyroste částečně potopená mořská observatoř. Nabídne i restauraci

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám