Hlavní obsah

V Austrálii vyroste částečně potopená mořská observatoř. Nabídne i restauraci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozorovat podmořský život v jeho přirozeném prostředí budou moci návštěvníci observatoře, která vznikne v Západní Austrálii. Částečně potopená stavba svým tvarem připomene velrybu a vyroste v místech, kde lze spatřit například keporkaky či plejtváky. Kromě oslnivých výhledů nabídne podvodní pozorovatelna také restauraci nebo výstavní prostory.

Foto: Profimedia.cz

Observatoř nabídne výhledy do hlubin oceánu (ilustrační foto).

Článek

Designová budova vznikne na konci mola Busselton Jetty, které je se svými 1841 metry tím nejdelším dřevěným na jižní polokouli, uvádí server Daily Mail. Nachází se v zálivu Geographe Bay jižně od Perthu.

Částečně potopená observatoř bude disponovat velkými panoramatickými okny, skrze která budou moci návštěvníci spatřit mořské živočichy.

Po dokončení stavby bude observatoř Australian Underwater Discovery Centre údajně tou největší svého druhu na světě. Její plocha má činit asi 900 metrů čtverečních. Nahradí nynější malou pozorovatelnu, která se u mola nachází.

Nový domov pro ekosystém

Budovu navrhlo londýnské studio Baca Architects se společnostmi Subcon či CoreMarine, firmou, jež stojí také za částečně potopenou norskou restaurací Under. Vzhled observatoře má připomenout velrybu vynořující se z mořské hladiny.

Samotné prostory pro pozorování mořského života budou osm metrů pod hladinou. Jejich součástí má být také umělecká galerie, budova podle tvůrců nabídne také jedinečné příležitosti pro podvodní stolování.

Budova je navíc navržena tak, aby se stala novým domovem celého ekosystému — ryb, ale i korálů.

„Má do tohoto ekosystému zapadnout, ale zároveň zapojit návštěvníky, aby lépe porozuměli životu pod hladinou,“ uvedlo architektonické studio. Jedinečnosti observatoře nahrává také fakt, že bude takřka dva kilometry od pobřeží na hranici Indického a Jižního oceánu.

Evropa má první podvodní restauraci

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám