Hlavní obsah

Karnevalové šílenství v Riu je v plném proudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIO DE JANEIRO

Divoká soutěž v rytmu samby, zářivé kostýmy, honosné dekorace na alegorických vozech - tím vším se vyznačovala první noc oficiální soutěže škol samby, která v noci na na neděli ovládla sambodrom v brazilském Riu de Janeiro a je součástí nejslavnějšího karnevalu na světě. Nevázané veselí v Riu potrvá až do Popeleční středy.

Foto: Josef Zajíc

Opel Handy Cyklo Maraton. Odjezd ostravského družtva 29.7.2014 Příprava před odjezdem.

Článek

Každá z 12 škol druhé divize měla hodinu na to, aby se představila 36členné porotě. Vítěz dostane šanci připojit se k jedné z elitních škol, jejichž představení bude přenášet televize. Porota u každé skupiny hodnotí hudbu, kostýmy, originalitu, alegorické vozy a dokonce i entusiasmus.

Konkurence je silná a porotci jsou přísní. Jakékoliv jiné než dokonalé představení zbavuje naděje na úspěch. "Máme všechno, co potřebujeme k vítězství," prohlásil Alex de Souza, který se výtvarně podílí na kostýmech a dekoracích skupiny Académicos de Rocinha a vzdává poctu již 70letému Joaosinhovi Trintovi, jenž navrhoval kostýmy a vozy pro školu Grande Rio.

Její letošní kostýmy a dekorace rozčílily především katolickou církev, a to záměrem propagovat používání kondomů jako ochranu před nákazou AIDS. I soud zabývající se mládeží je označil za pornografické a dohodl se s tvůrci na jejich zmírnění.

Přehlídky těchto skupin nejsou tak okázalé jako defilé 14 špičkových škol, které mají celkem na 4000 tanečníků a bubeníků a jejichž defilé v televizi sledují milióny diváků. Kromě toho čtyři skupiny z druhé divize, které v sobotu skončily na posledních místech, klesnou do třetí z celkem šesti divizí.

Zakotvila i Queen Mary 2

Úřady předpokládají, že v těchto dnech do Ria dorazí na 400 000 turistů, tedy asi o 15 procent více než loni. Pětinu z nich tvoří cizinci. Cizinci budou tvořit i desetinu diváků na sambodromu.

Dokonce i největší zaoceánská loď Queen Mary 2 už spustila kotvy v přístavu, aby se ke karnevalovému běsnění připojili také její cestující. Turisté během karnevalu v Riu utratí na 141 miliónů dolarů.

Méně známé, ale s nemenším nadšením provozované karnevaly se konají i v dalších městech Brazílie, například v Recife či Salvadoru de Bahia, kde převládá silný afro-brazilský folklór. A u zrodu karnevalů stáli právě černoši. Tyto slavnosti ale nejsou výhradní záležitostí největší latinskoamerické země. Podobné průvody se pořádají i v dalších zemích amerického kontinentu.

Reklama

Související témata:

Související články

Kámasútra ovládne brazilský karneval

Letošní karneval v Rio de Janeiru bude ve znamení Kámasútry. Brazilská taneční škola se totiž rozhodla, že tradiční pochod hudby a tance v rytmu samby letos...

Karneval v Riu zaplaví kondomy a baculky

Proslulý karneval v Rio de Janeiro, který se každoročně koná na přelomu února a března, je již tradičně provázen žhavým erotickým jiskřením, které v soukromí...

Výběr článků

Načítám