Hlavní obsah

Kajakář vylovil na pádle jednu z nejjedovatějších ryb na světě

Je známou pravdou, že co se týče jedovatých tvorů, Austrálii nic nepřekoná. Přesvědčili se o tom i kajakáři na severu země. Jednomu z nich se podařilo omylem pádlem nabrat jednu z nejjedovatějších ryb na světě jménem odranec.

Foto: Profimedia.cz

Odranec pravý

Článek

Neobvyklý nález učinili dva kajakáři ve vodách severně od města Townsville ve státě Queensland. Fotografii odrance pak na Facebooku sdílela přítelkyně jednoho z nich a fotka se záhy stala virálním hitem.

„Bohužel jsem to nemohla vidět, ale můj partner a jeho kamarád dnes viděli svého prvního odrance,“ nadšeně napsala k fotografii Jennifer Taylorová.

Odranci (v angličtině jsou díky svému povrchu těla nazývání stone fish – kamenná ryba) žijí v mělkých vodách teplých moří po celé délce obratníku Kozoroha (tedy na jižní polokouli). Jsou považováni za jeden z nejjedovatějších druhů ryb, který je nebezpečný i člověku.

V případě objevu kajakářů se patrně jednalo o odrance pravého, kterého lze u australských břehů najít v hojném počtu. Odranci mají v paprscích hřbetních ploutví řadu ostnů s jedovými váčky, které jsou plné jedu.

Jako když vás někdo udeří kladivem, popsal muž šlápnutí na smrtelně jedovatou rybu

Koktejl

Ten může být i pro člověka smrtelně nebezpečný. Odranci tráví většinu svého času zahrabáni v písku, kde na ně může člověk snadno šlápnout.

Jed působí velice rychle a způsobuje paralýzu svalů, dýchací obtíže a v některých případech i zástavu srdce. Protilátka musí být podána do několika hodin, poraněnou končetinu je rovněž dobré ponořit do horké vody, protože jed je inaktivován teplem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám